Jak skladovat čerstvou bazalku
Mohlo by se vám stát, že pěstujete bazalku, která by potřebovala prostříhat, ale vařit z ní okamžitě neplánujete. Občas se také přihodí, že si bazalku koupíte, ale nespotřebujete celý svazek. Pro takové případy vyzkoušejte jednoduchý trik, jak uchovat bazalku čerstvou týden i déle.
Rozhodně bazalku nikdy nedávejte do lednice. Je to křehká bylinka, která obsahuje hodně vody, a proto se jí nedaří v chladu. V lednici by mohly její listy seschnout a zčernat.
Místo toho ji nechte na kuchyňské lince při pokojové teplotě ve sklenici vody nebo ve váze jako řezané květiny. Pokud se jedná o kupovanou bazalku, zkraťte jí stonky, aby byly čerstvě seříznuté. Jestli prostříháváte vlastní bazalku, konce budou uřezané dostatečně čerstvě.
Když bazalku dáte do vody, snažte se, abyste nenamočili listy. Potom všechno zakryjte plastovým sáčkem, aby vlhkost neunikala pryč, jen se ujistěte, že do sáčku a z něj může proudit vzduch. Rostlinka také potřebuje dýchat. Každý den měňte vodu a uvidíte, že bazalka zůstane hezky čerstvá minimálně týden!