Jak vybrat správný vrták pro vaši vrtačku

 Dílna 
06. února 2019 15:40 / Petr Vlach
  16
📷
4 fotografie v galerii
Vrtáky se liší podle toho, do jakého materiálu vrtáme Pixabay
Zkušenější kutilové mají pochopitelně jasno, jaký vrták do vrtačky vybrat, ale pokud začínáte, měli byste se alespoň základně orientovat. Přinášíme proto pár jednoduchých rad.

Pro správné vrtání potřebujete kvalitní vrtačku. Ale i s tou nejkvalitnější budete v koncích, pokud nepoužijete správný vrták. Sebelepší příklepová vrtačka vám s obyčejným vrtákem do dřeva či na kov proti panelu nepomůže.

Vrták do dřeva

Vrtáky do dřeva jsou z relativně méně odolné oceli. Velká odolnost totiž není zapotřebí a pokud nepoužijete vrták nesprávným způsobem, vydrží vám velmi dlouho. Klasický vrták do dřeva mívá středící hrot, který slouží k přesnému nastavení místa vrtání. Jde vlastně o ostrou špičku, kterou zapíchnete do materiálu v místě otvoru a pak teprve spustíte vrtačku.

Existuje však také celá řada speciálních a relativně drahých vrtáků, které vám ale umožní dělat s dřevem doslova divy. Například hadovitý vrták, dnes obvykle také se středícím hrotem slouží k vrtání dlouhých otvorů. Vrták má dobrou schopnost odstraněný materiál „vyhodit“ z otvoru ven.

Pro určité typy otvorů se naopak hodí ploché frézovací vrtáky. Ještě jinou možností je tzv. Forstnerův vrták, někdy nazývaný čepovací fréza, pomocí kterého můžete udělat třeba otvor na kování dvířek u skřínek a další zajímavé věci.

Vrták na kov

Vrtáky na kov mají mnohem vyšší tvrdost. Mají klasický tvar bez středícího hrotu. Bývají potaženy vrstvou speciálního materiálu pro zvýšení tvrdosti. Existují také ve variantách stupňovitých, pro postupné vrtání otvorů různých šíří do plechů. Najdeme samozřejmě i vrtáky frézovací. Vrtáky určené pro vrtání do kovu jsou dražší, ale pochopitelně snesou i lehčí práci. Můžete je proto použít i pro vrtání do dřeva či plastu.

Vrtáky do stěn

Tento velmi častý úkol pro člověka neznalého věcí kolem vrtání do různých materiálů končí nezdarem právě proto, že použije nějaký vrták, který je doma k dispozici. Přitom je obrovský rozdíl, zda vrtáme do cihlové stěny, měkčího betonu nebo naopak do panelů, které jsou velmi tvrdé.

Na vrtání do cihlové stěny postačí klasický spirálový vrták s karbidovou špičkou. Pro vrtání do betonové zdi použijete vrták vidiový s wolframovým posypem. Zkontrolujte, zda je určen pro příklep a pochopitelně nutností bude příklepová vrtačka. Ještě lepších výsledků dosáhnete s vrtákem s monolitickou vrtací hlavou se čtyřmi břity. Za kvalitu si ale pochopitelně připlatíte.

Poraďte se v prodejně

Nestyďte se a v prodejně se na všechno zeptejte. Prodavači vám ochotně poradí ve všech detailech. Řekněte, do jakého materiálu chcete vrtat, jakou vrtačku k tomu máte a uvidíte, že všechno půjde dobře. Základní informace máte od nás a zbytek rychle pochopíte díky praktickým zkušenostem. Pokud nemáte ani vrtačku, přečtěte si nejprve zajímavý článek zde. A s chutí vyrazte na nákup.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve