Jak si doma vyrobit batikovaná trička? Zkuste barevná kolečka nebo pruhy

 Dílna 
14. února 2019 19:41 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Vytvořte si tričko podle vašich představ Shutterstock
Máte rádi veselé a barevné barvy, ale v obchodě nemůžete sehnat tričko podle vašich představ? Vyrobte si jej doma pomocí techniky batikování. Počítejte však s tím, že výsledek není zcela předvídatelný. Právě v tom ale spočívá kouzlo batiky.

Jednou z nejdůležitějších věcí potřebnou pro výtvor je oblečení. Vhodné je použít oblečení, které je z 100% bavlny nebo hedvábí. Syntetické látky se nedoporučují, protože na ně může barva špatně přilnout a také dochází ke špatnému vpíjení barvy.

Různé vzory

Po výběru vhodného oblečení přichází na řadu vzory. Pokud chcete vytvořit na tričku kolečka, pak v místě, kde chcete mít jeho střed, vytáhněte nahoru kus látky a zafixujte ji gumičkou. Pro malé kroužky nechte z úvazu vyčuhovat maximálně dva centimetry látky. Čím více látky bude z úvazu koukat, tím větší budou mít kruhy průměr.

Nemusíte se však omezovat pouze na kolečka, pustit se můžete také do proužků. Tričko srolujte od spodního lemu až po výstřih. S pomocí gumiček nebo provázků ji na několika místech pevně svažte. Pokud máte v plánu udělat pouze několik proužků, stačí použít pár gumiček a udělat mezi nimi velké rozestupy. Jestli však toužíte po hodně pruhovaném tričku, použijte více gumiček a tričko svazujte v menších rozestupech.

Nejjednodušší způsob

Další možností je tričko jednoduše zmuchlat. Musí být však důkladně zmačkané. Použijte co nejvíc gumiček a tričko pevně svažte všemi směry. Jak se zbavit skvrn od potu na tričku, jsme psali zde.

V případě, že máte tričko připravené, je čas na barvení. V lavoru si připravte barvící lázeň, můžete přidat i pár malých lžiček soli. Postupujte přesně podle návodu, který je uveden na barvě pro textilie. Do barvící lázně vložte látku a důkladně míchejte zhruba dvacet minut, aby se látka obarvila na všech požadovaných místech.

Po promíchání látku vyjměte a důkladně ji propláchněte v čisté vodě, poté látku ještě vymáchejte ve vodě s trochou octa, ten barvu ustálí. Důkladně vyždímejte a teprve v této chvíli již nabatikovanou látku rozvažte. Na závěr můžete ještě vlhkou nabatikovanou látku přežehlit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47