Vybírejte vánoční osvětlení tak, aby bylo bezpečné a jeho provoz vás finančně nezničil

 Dům 
06. prosince 2018 14:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční osvětení můžete mít i na plotě Depositphotos
Ke kouzelné vánoční atmosféře patří také světýlka. Nejrůznější světelné dekorace zdobí vánoční stromek, adventní věnce, domy i dřeviny na zahradě. Výběru vánočního osvětlení se ale vyplatí věnovat náležitou pozornost. Nekvalitní zboží může totiž nadělat více škody než užitku.

Oproti klasickým svíčkám má elektrické vánoční osvětlení tu výhodu, že je daleko bezpečnější a také trvanlivější. A na co se při nákupu zaměřit?

Světelné vánoční řetězy

Vánoční řetězy dnes zdobí téměř každý vánoční stromek. A nejen to, dají se použít také na zdobení oken (z vnitřní strany) nebo je lze volně zavěsit na zeď atd. Při výběru řetězů byste měli na obale zkontrolovat, zda jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných materiálů a zda splňují bezpečnostní normy. Dnes se již běžně prodávají LED světelné vánoční řetězy, které zaručí nízkou spotřebu energie a tím i úsporu financí.

Světelný řetěz volte v dostatečné délce, a pokud si nejste jistí, raději kupte delší než kratší, aby vám pak na stromečku kus nechyběl. Co se týče barevnosti, můžete zvolit pestrobarevný světelný řetěz, mnohem elegantnější je však jednobarevný, ať už ve studené bílé nebo teplé bílé barvě světla. Mnohem snáze k němu pak budete ladit další (světelné i nesvětelné) dekorace.

3D světelné vánoční dekorace

Kouzelnou novinkou jsou 3D vánoční dekorace, které jakoby byly vytvořeny z jiskřícího ledu a sněhu. Zimní atmosféru tak vykouzlíte i tehdy, když zrovna nenapadne sníh. Což je výborné například v těch oblastech, kde sníh padá málokdy nebo tam, kde se moc dlouho neudrží, například ve městech. Tyto dekorace jsou velice krásné, vkusné a přitom praktické, jelikož se po sezoně snadno uklidí. Některé lze i rozložit, a tak při uskladnění zaberou poměrně málo místa.

Světelná zvířátka a postavičky vypadají dobře a můžete jimi ozdobit interiér i exteriér po celou zimu, nejen na období svátků. Použité LED diody ušetří energii a vaši peněženku. O to víc můžete investovat do dárků. Vybírat můžete hned z několika zvířatek i postaviček. Patří mezi ně v současné době oblíbení sobi či lední medvídci. Součástí této zimní party je i zářící anděl nebo veselý sněhulák.

Venkovní vánoční osvětlení

Vánoční svítící dekorace venkovní využijete, pokud vlastníte terasu, zahradu či pokud si chcete vánočně osvětlit dům. Venkovní vánoční světla musí splňovat náročnější kritéria co se týče odolnosti vůči změnám počasí, stupeň ochrany IP by měl být minimálně IP44. Vánoční atmosféru můžete vytořit nejen světelnými řetězy (vhodnými pro venkovní použití), ale i světelnými LED hadicemi, rampouchy či závěsy. Vždy je dobré si dobře rozmyslet délku jednotlivých dílů a nejlépe si k tomu nakreslit názorný obrázek. Na co také nesmíte zapomenout, je myslet na napájení a volit dostatečnou délku přívodního kabelu.

Venkovní vánoční osvětlení můžete umístit například na střechu domu, okna, vchody do domu či zahrady, zdi či hrany domu, na zábradlí, plot, ale i cestičky, trávníky, keře nebo stromy. Někdo si vánočně nasvítí i venkovní bazén.

Vánoční osvětlení na baterky

Kromě vánočních řetězů a venkovního vánočního osvětlení nezapomeňte ani na drobnější světelné vánoční dekorace. Jsou to milé doplňky nejen na štědrovečerní stůl nebo za okno. Jejich výhodou je, že je nemusíte připojovat kabelem do sítě, protože fungují jednoduše na baterky.

Jak poznat nekvalitní zboží

Vždy mějte na paměti, že nekvalitní vánoční světelné ozdoby mohou způsobit pořádnou katastrofu. Jak poznáte kvalitní světelný řetěz, u kterého neriskujete nebezpečí požáru?

U dobrého výrobku byste měli vše podstatné vyčíst z informací uvedených na obalu. Jde zejména o tyto údaje:

  • Popisek, zda se jedná o vnitřní nebo venkovní provedení.
  • Jméno výrobce a dodavatele.
  • Název, typ, délka, příkon, napětí a elektrická ochrana.
  • Český návod na použití.
  • Kvalitní vánoční řetěz do interiéru by měl mít aspoň IP20.

Jak ušetřit za elektřinu pro vánoční osvětlení

Prvním krokem ke snížení účtů za energie je výměna starého světelného řetězu za výrobek s LED světly. LED světelný řetěz ušetří zhruba 80 až 85 % nákladů na odběr elektřiny.

U venkovních světelných řetězů můžete dokonce srazit spotřebu elektřiny úplně na nulu. Stačí, když si pořídíte solární světelné řetězy, které přes den lapají sluneční záření, aby mohly zářit během večera a noci. Třpytivé kouzlo Vánoc zvládnou vyčarovat i po dni se zataženou oblohou, ale jejich jas bude o něco slabší a možná nevydrží zářit celou noc. Ušetřit můžete i na ozdobách na vánoční strom, stačí si je vyrobit doma. Návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve