Chcete koupit dům? Pár skutečností, které byste měli dopředu promyslet

 Dům 
11. září 2018 16:06 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S koupí domu souvisí i jistá změna životního stylu Shutterstock
Pokud máte dost života v podnájmu, nejspíš už nějakou dobu přemýšlíte o koupi vlastního domova. Jak ale víte, že jste připravení a že je to dobrý nápad? Je to rozhodnutí, které může zásadním způsobem změnit váš život, a proto byste se na něj měli pořádně připravit. Zde je pár tipů, co byste si měli dopředu promyslet.

Existuje důvod, proč koupě domu bývá často spojována s „usazením.“ Abyste si koupili dům, není potřeba být ženatý ani mít stálý vztah, ale napomůže to pocitu stability v životě. Jestli si plánujete dům pořídit s partnerem, ujistěte se, že váš vztah stojí na pevných základech. Pokud vás stále láká strávit rok v zahraničí, měli byste si to nejdřív odškrtnout ze seznamu.

Počítejte se změnou životního stylu

S koupí domu souvisí i jistá změna životního stylu. Jestliže si dopřáváte například dvě až tři dovolené ročně, možná pro vás vlastnictví domu nebude to pravé. Jste-li už napůl rozhodnutí, že do koupě půjdete, měli byste být připraveni, že většinu svého času strávíte prací na své nové rezidenci. Je velmi pravděpodobné, že peníze, které byste normálně utratili za dovolenou, teď poputují do nového domu, což je samozřejmě chytrá finanční investice do budoucna. Jste ale připravení vzdát se svých dovolených?

Umíte si představit strávit ve vybraném sousedství příštích deset let?

Nezapomínejte, že setrvačnost je mocná síla a když na jednom místě zapustíte kořeny, to znamená - uděláte si přátele ze svých sousedů, pošlete děti do místních škol, zapojíte se do místní komunity - už se vám bude těžko přesidlovat. Pokud si sebe nedokážete na daném místě představit za pět let odteď, měli byste se pořádně zamyslet, zda koupě domu je ten správný krok.

V neposlední řadě jde o peníze

Peníze jsou samozřejmě také jedním z faktorů. Jestli si se svým momentálním platem nemůžete dovolit splácet hypotéku, zvažte změnu práce nebo dokonce přestěhování do pracovně perspektivnější oblasti. Pokud už máte všechna těžká rozhodnutí za sebou a dům je váš, zde je několik tipů, jak si usnadnit stěhování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?