Jak vyčistit krb? Jde to zvládnout za pár minut

 Dům 
26. února 2019 08:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zajistěte si čistý pohled na plameny Shutterstock
Když venku zuří vichřice a mrazivé počasí neustává, nejraději si sednete před krb a pozorujtete plápolající plamínky? Tento pohled je však stále horší kvůli zašpiněnému krbovému sklu? Na nic nečekejte a pusťte se do mytí, zabere to pouze pár minut.

Zaručený úspěch sklidíte s jemným popelem. V tomto případě se jedná o naprosto jednoduchý návod, který vás navíc nebude stát ani korunu. Zajímavé na tomto způsobu čištění je to, že pro hlavní čistící přípravek sáhnete právě do kamen. Stačí si vzít papírový ubrousek nebo novinový papír a nanést na něj trochu jemného popela z krbu. Krouživými pohyby pak ubrouskem přejíždějte po skle a postup několikrát opakujte. Nakonec sklo doleštěte jen pomocí čistého ubrousku nebo novin.

Pomůže saponát

V některých případech se však nevyhnete použití saponátu. Na dokonalé vyčištění bude potřeba také houbička, voda a hadr. Houbičku používejte co nejměkčí, aby se sklo nepoškrábalo. Naneste na ni saponát a sklo vyčistěte. Na závěr krbové sklo vyleštěte suchým hadříkem, který nepouští chlupy.

V obchodě se můžete poohlédnout také po speciálním spreji nebo gelu, které jsou přímo určené na krbová skla a skvěle rozpouštějí saze a nečistoty. Pokud zakoupíte gel, bude mít tu výhodu, že po aplikovaní nestéká. V případě zvolení spreje počítejte s tím, že se bude chovat jako kteýkoliv přípravek na okna. Jaký vybrat krb, jsme psali zde.

Ať už si ale vybere jakoukoliv možnost, přípravek stačí nechat působit pět minut. K setření nečistot je vhodné použít papírové utěrky. Přípravky najdete v hobby obchodech, železářstvích, ale i v drogeriích nebo klasických obchodních centrech. Při čištění položte pod sklo noviny nebo starou utěrku. Vyhnete se následnému uklízení podlahy.

Hlavní důvody

Čištění skla výrazně omezíte, pokud se zbavíte příčin jeho zašpinění. Jedním z nejčastějších důvodů je špatně vyschlé dřevo. Voda nebo smůla ve dřevě se po zapálení vypařuje a ze dřeva se více kouří. Dalším aspektem je tah komína. Pokud vám hůř táhne, kouř se v krbu nebo v krbových kamnech více hromadí. Je proto potřeba jednou za čas komín vyčistit a pravidelně vynášet popel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve