Pěstujte zajímavou pokojovou rostlinu nazvanou živé kameny

 Dům 
24. března 2020 10:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květ vyroste z mezery mezi dvěma listy Depositphotos
Pokud chcete mít doma originální pokojovou rostlinu, kterou jen tak někdo nemá, pořiďte si lithops, nebo-li živé kameny. Nejlépe vypadají na parapetu v misce vyplněné štěrkem. Potěší vás v období, kdy vypadají jako kameny, ale i když ukážou květy.

Živé kameny jsou sukulentní rostliny, takže umí shromažďovat ve svém těle vodu, která jim umožňuje přežít i dlouhé období sucha. Dorůstají do výšky několika centimetrů a nemají ani stonek. Rostlinu tvoří pouze jediný pár sukulentních protilehlých a vespod srostlých listů, které jsou silně dužinaté a mají nahoře asi centimetr hlubokou mezeru.

Zásobovač vody

Listy jsou hlavním zásobovačem vody. Směřují dolů a zužují se. U země srůstají a přecházejí v tenký kulovitý kořínek. Některé druhy mívají jen jednu hlavu, u jiných druhů se počet s věkem zvyšuje. Listy mají různé barvy od zelené přes červenou až po fialovou. Květy bývají například bílé nebo žluté.

Vrchní část obou listů je plochá a oblá a říká se jí obličej, hlava má dva obličeje. Podle toho, v jaké je půdě, je různě zbarvená. Může být také hladká, rýhovaná i bradavičnatá nebo důlkovaná a má v sobě průsvitná místa, to jsou takzvaná okna, kterými dovnitř proniká sluneční záření.

Živé kameny, kterým se někdy říká i kvetoucí kameny, potřebují plné slunce a suché prostředí. Proto je potřeba je zalévat jen velmi slabě a v zimním období prakticky vůbec. Protože má rostlina ráda sucho, nevadí jí ani suchý vzduch v bytě.

Plné slunce

Hlavní období růstu je od jara do podzimu. Na podzim vykvetou. Květy se otevírají až kolem poledne a jen v případě plného slunce. Na noc se zase zavírají, protože pyl v květech opylovaných létajícím hmyzem nesmí navlhnout.

Po odkvětu už rostliny nezalévejte, protože nastává období klidu. Bývá to většinou v říjnu nebo listopadu. V této době postupně uvadá pár starých listů a z jejich živin se začínají vyvíjet listy nové. Převlékání je proces na celou zimu. Na jaře zůstává po starých listech jen suchá slupka.

Kvetou týden

První zalévání potřebuje rostlina na konci března nebo začátkem dubna. Přes léto z mezery mezi novými listy vyrostou na stopkách jednotlivé žluté nebo bílé květy a kvetou asi týden. Každý druh má ale svůj čas, záleží také na stanovišti.

Plod je hnědá, tvrdá tobolka složená z více dílů, která obsahuje drobná hnědá semena, která obvykle dozrávají na jaře. Tobolky se zralými semeny se po navlhnutí ihned otevírají. Semena se vysévají na povrch jemného vlhkého písku od března do května. Brzy vzejdou a za rok je možné semenáčky přesazovat. Větší a vícehlavý trs lze rozdělit. O pěstování potosu jsme psali.

Témata: rostliny, kameny, péče
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008