Navraťte původní lesk obrazům. Zapomeňte na chemické čističe, máme dobré tipy

 Dům 
17. července 2020 14:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I obrazy potřebují čas od času pořádnou očistu Depositphotos
Spousta prachu ulpívá i na obrazech. Díla v průběhu času čím dál tím víc černají a působí zanedbaně. Ovšem ta lze těžko vzít jenom prachovkou. Jak si tedy pomoci?

O obrazy je potřeba se starat stejně jako o nábytek. I ten nejvzácnější obraz totiž vypadá velmi ošklivě, pokud je na něm vrstva prachu. Proto je potřeba se pravidelně starat i obrazy. Nezabere to zase tak moc času a díky tomu si ušetříte práci v budoucnu.

Zapomeňte na mýdlo

Z obrazu je nejprve potřeba odstranit vrstvu prachu. K tomu vám poslouží jemná prachovka a malý štěteček, případně kartáček. Mýdlo, vodu ani gumu nikdy nepoužívejte. Zbytky těchto čisticích prostředků natahují vlhkost, která by obraz pomalu, ale jistě ničila. Na silnější nečistoty zkuste zcela něco jiného.

Jděte na to s cibulí

K těm nejznámějším a velmi účinným přírodním prostředkům patří cibule. Ta dokáže barvám vrátit původní jas. Stačí půlkou cibule lehkým dotykem olejomalbu stírat. Ovšem to platí pouze v případě, že máte opravdu olejomalbu. Pokud si tím nejste jisti, raději se poraďte se starožitníkem.  

Chlebová kulička

Pokud máte pochybnosti o cibuli, existuje ještě jeden účinný způsob. Vezměte kousek bílého chleba a udělejte z něj kuličku. Tou poté krouživým pohybem jemně čistěte zašlá místa. Chléb krásně malbu vyčistí a oživí barvy. Počítejte však s tím, že na obraze mohou zůstat zbytky těsta s nabalenými nečistotami, které také přitahují vlhkost. Proto je odstraňte štětečkem s balonkem, který se používá na čištění optiky. Chleba pak ještě můžete využít i při dalších domácích pracech. Více na toto téma jsme psali zde.

Na rámy pivem

Máte-li obrazy zasazené v dřevěných nebo zlaceným rámech, i zde je potřeba provést čas od času důkladnou očistu. Na začátku je nejprve opatrně vyluxujte. Stopy po pavoucích a mušince jemně otřete vlažným pivem. Chcete-li zabránit dalšímu řádění hmyzu na vašem díle, pak si připravte speciální připravek. Pět velkých oloupaných cibulí nakrájejte na kolečka, zalijte čtyřmi sty mililitry vroucí vody a nechejte 24 hodin louhovat. Tuto tekutinu nanášejte štětečkem a nechejte zaschnout. Cibulový odvar můžete použít i na zlacené rámy, ale ihned poté je vytřete do sucha.

Bílky nad zlato

U zlacených rámů je potřeba postupovat opatrně. Na začátku je jemně otřete houbičkou s trochou vinného octa a přetřete druhou, která je namočená v obyčejné vodě. Obě houbičky vždy pořádně vyždímejte. Na silně zanesenou špínu si vyšlehejte tuhý sníh z několika bílků a vmíchejte do něj pár kapek benzínu nebo octa. Směs naneste na rám, nechejte chvíli působit a pak setřete vlhkou houbičkou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve