Zútulněte svůj domov s pomocí sádrokartonu. Je velmi variabilní

 Dům 
20. července 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mnoho lidí vnímá sádrokarton jako levné a provizorní řešení Depositphotos
Velmi mnoho lidí stále vnímá sádrokarton jako levné a provizorní řešení. Opak je však pravdou. Mnohostranné využití sádrokartonu jak v novostavbách, tak i při rekonstrukcích, mění situaci. Ve stavebnictví se s ním setkáte téměř všude, jeho uplatnění je široké, nikoli však neomezené.

Rok 2007 byl pro sádrokarton, jeho výrobce i zpracovatele v oblasti platné legislativy zlomovým. Po dlouhých průtazích a odkladech byla schválena norma ČSN EN 520 Sádrokartonové desky – definice, požadavky a zkušební normy. Ta přesně specifikuje vlastnosti a stanovuje požadavky na tento materiál.

Nábytek ze sádrokartonu

Při vaší šikovnosti, nápaditosti, představivosti můžete ze sádrokartonových desek udělat praktické atraktivní a jedinečné kusy nábytku. Sádrokartonový nábytek se snadno nerozebere a přestavíte jej podle toho, jak vám bude vyhovovat. Mezi výhody patří nízká cena, vhodnost pro alergiky a velmi pěkný vzhled.

Hladké linie a jednoduchost nábytku jsou oblíbené řadu let a vašemu interiéru vdechnou lehkost, střídmost i originalitu. Výhodou jsou jeho barevné kombinace. Pokud vás omrzí barva nábytku, snadno ji štětcem přemalujete. Například sádrokartonovou knihovnou ohromíte a nadchnete vaši návštěvu. Na našem trhu nejen pro tyto účely můžete zakoupit obdélníkové, kruhové, půlkruhové nebo čtvrtkruhové desky.

Sádrokarton ve vaší koupelně

Velkou oblibu získal sádrokarton pro praktické předstěnové systémy sanitární keramiky. Pro použití v koupelnách existuje hráškově zelený sádrokarton, který je odolný proti vlhkosti. Speciální úprava a impregnovaný papír tomuto materiálu zaručuje jeho vodoodpudivost.

V panelákových bytech často lidé uvažují, co vymyslet s nevzhledným bojlerem či kotlem. Úpravu opět jednoduše vvyřeší sádrokartonové desky. Na přední stěnu boxu je možné použít bambusovou žaluzii, která je odolná proti vlhkosti a propůjčí vaší koupelně nádech exotiky. To platí i pro vyřešení prostoru pod umyvadlem. 

Povrchová úprava sádrokartonu

Je-li sádrokartonová konstrukce vytmelená a zabroušená, vyžaduje penetrační nátěr a povrchovou úpravu. Stěny si můžete nabarvit a nalakovat, tapetovat textilními či papírovými materiály nejrůznějšího dekorativního provedení, obložit polystyrenovými nebo keramickými výrobky a také přetírat minerálními omítkami. Pomocí kvalitních sádrokartonových systémů lze vybudovat váš interiér od podlahy až po střešní konstrukci.

K oblibě sádrokartonu přispívá snadná práce, která probíhá suchou cestou. Suchá výstavba urychluje stavební práce a důležitou roli zde hraje i příznivá cena. Nemusíte se obávat, že se sádrokarton poškodí. Jeho oprava je velice snadná. Nevýhodou sádrokartonu je, že jej nelze využít jako nosnou konstrukci, jeho výhody však výrazně převažují. O sádrokartonu se říká, že si s ním poradí i lajk. Avšak neodborně provedená práce ztratí své kouzlo a vytvořené dílo je spíše k vzteku, než pro potěchu. Dále čtěte: Barva sádrokartonu vám napoví, na co je nejvhodnější jej použít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008