Zimní zahrada zvyšuje komfort života v rodinném domě

 Dům 
07. ledna 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pohodlný salonek může být součástí zimní zahrady Internet
Zimní zahrada umožňuje rozšíření obytných prostor, díky ní se navíc můžete přiblížit k přírodě v každém ročním období. Zimní zahradu můžete využit pro posezení s rodinou a přáteli.

Stabilní klimatické podmínky jsou nejdůležitějším předpokladem k tomu, aby se dala zimní zahrada využít jako navazující část rodinného domu. Správná orientace zimní zahrady nám poskytne řadu výhod. Především dostatek světla a tepla, které mají příznivý vliv na pěstování rostlin v květináčích.

Bohužel ne vždy můžeme přistavit zahradu na místo, kde se nám to hodí. Nejideálnější variantou je počítat se zimní zahradou v rámci projektu novostavby, tím nám odpadnou případné komplikace s nedostatkem místa nebo dispozic domu. Pokud tuto možnost nemáme, musíme se zamyslet, kam chceme zimní zahradu umístit a na kterou světovou stranu ji orientovat, jelikož vybudování zimní zahrady je závislé na velikosti pozemku a na architektonickém a dispozičním řešení domu. Každá světová strana má pro umístění zahrady určité výhody a nevýhody.

Umístění zahrady podle světových stran

  • Jižní strana je pro zimní zahradu výhodná, pokud energii na vytápění nahradí slunce. V letních měsících ji musíme větrat a stínit, jelikož by byly zde vysoké teploty, které by znemožnily pobyt rostlinám.
  • Severní strana je naopak příznivá pro pobyt rostlin díky nižším teplotám. V létě ji nemusíme naopak tolik stínit a větrat, ale v zimě bude zde větší chlad. Instalací zimní zahrady na severní stranu ji můžeme využít jako ateliér. Toto řešení má jednu výhodu, že zasklená zimní zahrada zabrání ochlazování domu před mrazivými větry.
  • Východní strana umožňuje vyrovnané klima v zimní zahradě, a tedy příjemné prostředí pro náš pobyt. V ranních hodinách na této straně můžeme pozorovat východ slunce a můžeme ji využít jako prostor pro ranní snídani.
  • Na západní straně si můžeme vychutnat příjemnou atmosféru při západu slunce i v chladných dnech.

Jak využít zimní zahradu

Může nám sloužit jako pracovna, jídelní kout, obývací pokoj, zimoviště rostlin, které jsou choulostivější apod. K tomuto účelu musíme přizpůsobit i vytápění, větrání a zastínění zimní zahrady.

Materiál konstrukce zimní zahrady

Velikost zimní zahrady se odvíjí nejen od jejího využití, ale také velikosti domu. Pokud chceme mít velkou zimní zahradu, musí být přístupná z více míst. Zimní zahrada může být postavená z hliníkové, dřevěné i plastové konstrukce.

Materiály z plastu mají dobré izolační vlastnosti a dají se pořídit za dobrou cenu. Výrobci je doporučují pro lehké stavby z polykarbonátu.

Pro skleněnou výplň jsou vhodné konstrukce z hliníku. Obecně tento materiál je odolný proti povětrnostním vlivům, jeho výhodou je jak snadná montáž, tak i demontáž, navíc nepodléhá korozi.

Při větších rozměrech zimní zahrady se do hliníkové konstrukce vkládají ocelové profily, které zvyšují nosnost konstrukce. Pro větší komfort zimní zahrady si můžeme pořídit posuvnou střechu, kterou za pěkného počasí můžeme částečně i zcela otevřít. Řešení zimní zahrady můžeme zvolit i v jednoduché levné variantě, může ji totiž nahradit i skleník. Tipy, jak si vytvořit jedinečnou zimní zahradu, najdete i zde.

Vytápění zimní zahrady

Zimní zahrady se nemusejí vytápět, jelikož jsou plně využívány izolační vlastnosti skleněné výplně, teplota v mrazech obvykle neklesne pod 5 °C a za přispění slunce se může zahrada vyhřát klidně i na 20 °C.

Jestliže si ale zimní zahradu plánujete jako obytný prostor a chcete v ní sedávat i v prosinci nebo v lednu bez ohledu na to, jaká je venkovní teplota, potom vězte, že potřebujete topení. Celoroční zimní zahrady se díky topení dají vytopit na standardní pokojovou teplotu. Na druhou stranu musíte počítat s vyššími náklady na topení.

Nejpoužívanější jsou podlahové konvertory, které jsou velmi efektivní a dají se umístit podél oken. Jejich výhodou je, že stoupající teplý vzduch bude bránit vzniku kondenzátu na chladných sklech. Podlahové konvertory se dají naprogramovat. Naopak se nedoporučuje podlahové topení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve