Tipy, jak nakrájet cibuli bez pláče

 Dům 
02. dubna 2017 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jak nakrájet cibuli, aniž by nám začaly slzet oči? http://domesticfits.com/
Většině z nás asi začnou při krájení cibule téct z očí slzy. Někteří jsou k tomu náchylní více a někteří méně. Všichni se ale shodneme na tom, že nás to při vaření obtěžuje. Poradíme vám, jak tomu zabránit.

První možností je cibuli zmrazit. Před krájením ji dejte na deset až patnáct minut do mrazničky. Zmrazení zredukuje množství dráždivých enzymů, které se při krájení uvolňují do vzduchu, a přitom nemá vůbec žádný vliv na chuť cibule.

Také můžete při krájení vedle sebe zapálit svíčku. Oheň spálí většinu zákeřných cibulových šťáv, které způsobují slzení.

Napomoci může také velmi ostrý nůž. Díky němu bude řez čistší, buňky cibule se tolik nezdeformují, takže více šťávy zůstane uvnitř cibule a méně jich vyteče ven a naše oči nebudou tolik podrážděné.

Pomáhá i žvýkat při krájení cibule žvýkačku. Nutí vás to totiž dýchat nosem, což způsobí, že nasajete otravné chemikálie předtím, než se vám dostanou do očí.

Nebo můžete při krájení naproti sobě postavit větrák, aby všechny látky, které vás dráždí, odvál pryč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky