Tipy, jak nakrájet cibuli bez pláče
První možností je cibuli zmrazit. Před krájením ji dejte na deset až patnáct minut do mrazničky. Zmrazení zredukuje množství dráždivých enzymů, které se při krájení uvolňují do vzduchu, a přitom nemá vůbec žádný vliv na chuť cibule.
Také můžete při krájení vedle sebe zapálit svíčku. Oheň spálí většinu zákeřných cibulových šťáv, které způsobují slzení.
Napomoci může také velmi ostrý nůž. Díky němu bude řez čistší, buňky cibule se tolik nezdeformují, takže více šťávy zůstane uvnitř cibule a méně jich vyteče ven a naše oči nebudou tolik podrážděné.
Pomáhá i žvýkat při krájení cibule žvýkačku. Nutí vás to totiž dýchat nosem, což způsobí, že nasajete otravné chemikálie předtím, než se vám dostanou do očí.
Nebo můžete při krájení naproti sobě postavit větrák, aby všechny látky, které vás dráždí, odvál pryč.