Kachny jsou stále oblíbenější. Jsou totiž báječní pomocníci

 Mazlíčci 
12. srpna 2018 11:02 / Marcela Plachá
  4
📷
5 fotografií v galerii
S kachnami si užijete spoustu legrace Pixabay
Pokud máte prostornou zahradu, s chovem kachen neváhejte. Kachny spasou trávu, zlikvidují slimáky a zároveň půdu přirozeně pohnojí. Navíc jsou roztomilé, přátelské a nenáročné.

Mezi drobnými chovateli a zahrádkáři jsou kachny stále oblíbenější. Populární jsou nyní zejména tzv. indičtí běžci, kteří připomínají tučňáky. Ve skutečnosti je ale spousta dalších plemen, která můžete bez problémů chovat. 

Kachny jsou velmi užitečné

Ať už si vyberete jakékoli kachny, vždy vám na zahradě pomohou s nevítanými živočichy. Konzumují veškerý hmyz, slimáky, ale i různé larvy a žížaly. Pro vyhrazení míst, kam nechcete, aby kachny chodily, postačí nízké oplocení. Kachny nerady překonávají překážky. V tomto ohledu jsou línější než slepice. 

Výběr plemene

U kachen si musíte nejdříve rozmyslet, zda od nich očekáváte vyšší snášku vajec nebo byste si i rádi občas kromě vajec vychutnali křehké kachní masíčko. Pokud si právě říkáte, že volíte raději druhou možnost, vybírejte z masitých plemen. Pak ale počítejte s nižší snůškou vajec. Aktuálně oblíbení indičtí běžci se chovají pro vejce, dosáhnout lze snůšky i sto osmdesát vajec ročně. Běžci jsou ale citlivější na vysoké mrazy.  O indických kachnách jsme psali také zde

Musí mít kamarády

Většina živočichů nemá ráda samotu. Vždy je lepší, když chováte zvířata minimálně v páru. Platí to také u kachen. Osamocený jedinec by se utrápil. Ideální je malé hejno o nejméně čtyřech kachnách, cítí se pak přirozeně. Kačeři jsou k sobě obvykle navzájem mírumilovní, i když výjimečně k potyčkám dojít může. 

Prostředí

Kachny mají rády prostor a vodu. Rády se potápějí a třepou ve vodě křídly. Kachny však vodu znečišťují, takže ji musíte v menších nádržkách měnit denně a ve větších občas. Kachny špatně snášejí větrné počasí. Potřebují proto závětrné zázemí se suchou podestýlkou, která bude dobře sát kachní trus. Vhodná je například sláma, speciální stelivo nebo hobliny. Kachník by měl být také dobře větrán a uzavíratelný. Nejen kvůli možnosti pohybu, kachny většinou z mokré země udělají po dešti doslova ornici, pokud je výběh malý, stane se z něj rychle jedno velké bahniště. 

Chov není náročný 

Kachňata si pořiďte od zkušeného chovatele.  Pokud chcete buď kachničku, nebo kačera, musíte počkat do druhého měsíce jejich života. Tehdy kachňata přestanou pípat a je možné rozlišit od sebe pohlaví podle hlasu. Péče o kachny není nijak zvlášť náročná. Od podzimu do jara je potřeba pravidelně měnit podestýlku, aby zůstala stále suchá. Je třeba zajistit denně čistou vodu. Minimálně jednou ročně je vhodné kachník vybílit a vysypat vápnem. Ideální je mít možnost střídat výběhy a ty nepoužívané jednou ročně vyvápnit. 

K přikrmování kachen se hodí obilí, rozmáčené pečivo nebo granule určené přímo pro tento účel. Jsou obohaceny o vitaminy a minerály a zakoupíte je v prodejnách zemědělského nákupu ve dvou zrnitostech – pro kachňata a pro dospělé kachny či kachny ve snůšce. Přikrmování je vhodné v období nedostatku přirozené potravy (hmyz, tráva), v období růstu a snůšky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008