Krokodýli netrpí na žádné nemoci, přesto je jejich chov náročný

 Mazlíčci 
14. srpna 2018 08:08 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Krokodýl vyžaduje kvalitní prostor Pixabay
Chov krokodýlů byl kdysi nemyslitelný. Dnes už ale není jen ojedinělým vrtochem. Chovat krokodýly přesto není vůbec jednoduché.

Někteří lidé chovají zvířata, protože je to jejich koníček. Mnozí si domácí mazlíčky zamilují jako členy své rodiny. Potom jsou chovu schopni podřídit veškerý svůj volný čas i rodinný rozpočet. Podle některých odborníků máme chovatelství v krvi a vyplývá z našeho zemědělského původu. 

Komplikovaný chov

Krokodýli, aligátoři, kajmani… Podle někoho jde o fascinující návštěvníky z pravěku, legendami opředené, inteligentní plazy, kteří spolu mluví a něžně pečují o svá mláďata. Podle jiných jsou to pouze nebezpeční, krvelační predátoři. Kdo chce chovat krokodýly, musí pro ně mít několik metrů čtverečních obytné plochy, platit jim nejen krmivo, ale také teplou vodu. Rozhodně nejde o levnou zálibu. Kromě peněz je třeba mít také dostatek času a nadšení. Chovatel krokodýlů navíc musí počítat i s častými kontrolami veterinářů, kteří hlídají úroveň kvality života zvířat, technické provedení i bezpečnostní opatření.

Než se rozhodnete koupit krokodýla

Před koupí krokodýla je dobré navštívit odborného veterináře a nechat si poradit. Všechny druhy krokodýlů jsou na seznamu chráněných druhů a je tedy nutná registrace každého jednotlivého zvířete. Obvykle stačí mikročip, u některých druhů se pořizuje i fotodokumentace. Samozřejmostí je doklad o legálním získání zvířete. 

Kam s ním

Krokodýla můžete chovat v akvateráriu, jehož velikost musí být přizpůsobena chovanému druhu a jeho velikosti. Krokodýl nepotřebuje ke svému životu příliš velký prostor. Důležité však je zajistit mu přístup jak na souš, tak do vody. Hloubka vody by neměla být menší než je dvojnásobek výšky těla zvířete. Výhodné je mít k dispozici vytápěný skleník. 

Ideální podmínky

Teplota vody by měla být kolem 25 °C. Aby byla dostatečně kvalitní, je dobré používat silný filtr a zajistit neustálou cirkulaci, například přes vodopád. Je také dobré vodu pravidelně měnit a mít v nádrži výpusť do odpadu. Pro pobyt na suchu vybudujte pro krokodýla plošinu, na kterou svítí silný reflektor s vyhovujícím spektrem záření včetně UV paprsků. Při výběru vybavení myslete na sílu krokodýla, který má nejen ostré zuby, ale také masivní ocas. Mohl by například rozbít elektrické topení ve vodě a smrtelně se zranit.  

Krmení a péče

Krokodýli mají velmi pomalý metabolismus. Dospělé krokodýly stačí krmit jednou za 2 týdny, nejlépe celými obratlovci: rybami, myšmi, potkany, kuřaty. Krokodýl nemá stoličky, a tak svou kořist polyká vcelku. Je proto vhodné podávat mu potravu v kusech, které je schopen spolknout. Mláďata se krmí i obden. Můžete jim nabídnout také drůbeží krky, křídla, stehna a vnitřnosti. Rozhodně by se ale zvířata neměla překrmovat, protože snadno ztloustnou a zleniví. Pak se nechtějí ani hýbat, ani množit. Některé druhy krokodýlů můžete bez problému chovat v párech nebo i skupinách. Jiné bývají velmi vybíravé v tom, s kým chtějí sdílet společný prostor a na druhého jedince v teráriu mohou reagovat agresivně. Občas se přitom stává, že se vztahy mezi zvířaty výrazně změní, takže pár, který několik let tvořil harmonickou dvojici, se náhle začne napadat a nesnášet. Pro domácího chovatele je taková situace obrovskou komplikací, protože většinou nemá pro druhé zvíře připravené zázemí. 

Odolnost

Organismus krokodýlů se za milióny let vyvinul do takové míry, že jsou velice odolní. Nepotřebují žádná očkování, jsou odolní vůči vnějším i vnitřním parazitům. Péči veterináře vyžadují opravdu výjimečně. Zdravotní problémy se projeví většinou změnou chování nebo nechutenstvím. Pokud má zvíře dobré podmínky k životu, nic ho netrápí, ani nemoci. Ať už ale chováte jakékoli zvíře, měli byste dbát určitých zásad - psali jsme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008