Tyto věci vašemu pejskovi škodí. Neděláte je nevědomky taky?

 Mazlíčci 
10. srpna 2019 14:07 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svého pejska vystavujete vysokému riziku úrazu, pokud ho nehlídáte a necháte ho bez dohledu Pixabay
Každý páníček svého pejska bezesporu miluje. Ale ví o všem, co by pro čtyřnohého kamaráda měl dělat? A teď nemluvíme o lásce, kvalitní stravě, hraní a pohlazení.

Čím můžete pejskovi uškodit, pokud na to nebudete brát zřetel? Existují několik věcí, které byste svému pejskovi měli, anebo naopak neměli dopřávat.

Co nezanedbat?

1) Nedbáte na pravidelné veterinární prohlídky

Pravidelné návštěvy u veterináře na půlroční až roční bázi jsou velice důležité, můžete jimi zachránit pejskovi život. Přestože se váš pes jeví naprosto normálně a na první pohled mu nic není, něco uvnitř něj se dít může a bez kontroly a vyšetření se na to nepřijde.

2) Neodčervujete a neodblešujete

Parazité šíří nebezpečné nemoci pro zvířata, a mohou tak ohrozit vašeho mazlíčka. Proto je toto ošetřování stejně nezbytné jako pravidelné očkování. Je důležité kupovat ověřené a kvalitní produkty. Pište si data jednotlivých úkonů do kalendáře, ať neztrácíte přehled, kdy máte úkony opakovat.

3) Nestaráte se důkladně o pejskovu ústní hygienu

Až 85 % psů starších 5 let trpí potížemi se zuby, ty vznikají nedostatečnou péčí o dutinu ústní. Pravidelné prohlídky veterinářem by měly zabránit případným problémům. "Na psí zuby mají největší vliv výživa, skus, čištění a pravidelné prohlídky," radí stomatoložka Vladěna Štrosová. Pes by měl absolvovat pravidelné čištění zubů alespoň jedenkrát denně. Pomáhá také kousat tvrdou stravu a hračky.

4) Necháváte pejska bez dozoru

Svého pejska vystavujete vysokému riziku úrazu, pokud ho nehlídáte a necháte ho bez dohledu. Ohrozit ho mohou auta, jiní psi či lidé. Pokaždé ho držte na vodítku!

5) Necháváte pejska přibírat na váze

Tloustnutí může být způsobené nejen stravou, ale také nedostatkem pohybu. Plemena se sklony k nadváze jsou například labrador, zlatý retrívr, bígl, jezevčík či mops. Podle americké asociace pro Prevenci obezity u mazlíčků bylo jen za rok 2016 shledáno 53 % psů s nadváhou. 95 % majitelů si přitom myslelo, že jejich psi mají normální váhu.

6) Nevíte, jak velkou zátěž vaše plemeno snese

Malá plemena na rozdíl od těch velkých mají jiné nároky na trénink a pohyb. Určitě by se neměla přehřívat, může je to dokonce i ohrozit na životě. Pokud lapá po dechu a je letargický, měli byste ho okamžitě nechat odpočinout.

7) Dáváte pejskovi to, co sami jíte

Lidské jídlo je plné cukrů a tuků. Ne všechny potraviny či nápoje jsou pro psy vhodné. Čokoláda, cibule, česnek nebo třeba alkohol jsou pro psa vysoce toxické, a někdy mohou být i smrtelné. Dejte si tedy pozor na to, co pejskovi dáváte.

8) Nevykastrovali jste svého pejska

Je prokázáno, že kastrací či sterilizací snížíte u vašeho pejska výskyt rakoviny. U psů je vyšší riziko onemocnění prostaty a rakoviny varlat oproti kastrovaným jedincům. Fenu zase činí každý cyklus náchylnější k zánětu mléčné žlázy. Tento chirurgický zákrok může tedy pejskovi zcela prokazatelně pomoci.

9) Nekuřte před pejskem

Pokud jste kuřáci, tak zbystřete. Plíce psa nejsou uzpůsobeny k tomu dýchat kouř z cigaret. Může to mít za následek dýchací potíže a zvýšené riziko rakoviny.

10) Necvičíte a neběháte s pejskem dostatečně

Tak jako u lidí, je i pro pejska pohyb zdravý. Běhání a skákání je účinné na obezitu, mentálně psa stimuluje a celkově mu pomáhá se vybít. Užívejte si tedy společné cvičení s pejskem, a pokud možno mu ho dopřejte každý den nebo alespoň obden. Dále čtěte: Chodíte běhat sami? Zkuste to se svým psem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008