Jeden návyk, který pomůže udržet toaletu čistou. Je vědecky potvrzeno, že klíč spočívá v záchodovém prkénku

 Dům 
27. ledna 2022 15:52 / Marie Popelková
  4
📷
3 fotografie v galerii
Množství mikrobů v okolí toalety ovlivní i způsob, jakým splachujete záchod Depositphotos
Záchod je podobně jako celá řada jiných míst v domácnosti semeništěm různých bakterií. Pokud vám jde o hygienu a chcete mít okolí záchodu co nejčistší, stačí se naučit jednu jednoduchou věc.

Řada studií sice už mnohokrát prokázala, že v domácnosti jsou z pohledu množství bakterií špinavější místa, než je záchod, ale to neznamená, že by toaleta byla naprosto bez poskvrny. Naopak, podle britské společnosti zabývající se hygienou Initial Washroom Hygiene se jen na záchodovém prkénku objevuje kolem 220 kolonií bakterií. I když je to sedmkrát méně než třeba na povrchu telefonů, pořád je to nezanedbatelné číslo.

Chemie na všechno nestačí

Snad každý se snaží udržovat toaletu čistou. Kdo chce ale počty mikrobů na záchodě nebo v koupelně, kde je i toaleta, snížit na minimum, musí dělat i něco jiného, než jen drhnout vše účinnými chemickými prostředky. Upozornil na to profesor mikrobiologie na Arizonské univerzitě Charles Gerba.

Klíč podle něj spočívá v záchodovém prkénku. V mnohých rodinách je záchodové prkénko předmětem mnoha svárů. Někdo nechává prkénko permanentně otevřené, další poklop pravidelně zavírá. A právě na tento problém se Charles Gerba zaměřil z vědeckého hlediska. A zjistil, že pro hygienu je podstatné před každým spláchnutím víko prkénka zavřít.

Oblak bakterií zamoří okolí

Že je třeba před spláchnutím zavřít víko prkénka, má své logické vysvětlení. "Když před spláchnutím nedáte dolů víko toalety, do vzduchu vyletí oblak bakterií. Tato sprška bakterií se může usadit na okolních površích v koupelně, například na zubních kartáčcích, ručnících a dokonce i stěnách," konstatoval pro Daily Mail Gerba. Před splachováním s otevřeným prkénkem odborníci důrazně varují, zvyšuje se tím totiž riziko přenosu virů, například norovirů, které u lidí způsobují zvracení.

Mikroby se ve vzduchu udrží i hodinu

Gerbovi dává za pravdu i Jason Tetro, hostující vědec z University of Guelph. "Při každém spláchnutí vzniká aerosol v důsledku přívalu vody do mísy. Když k tomu dojde, mohou se veškeré mikroby usazené na záchodě dostat do okolního prostředí," popsal pro Daily Mail Tetro. Při splachování se podle vědců mohou aerosolové pěny přenést až 10 cm nad záchodové prkénko a ve vzduchu zůstanou až hodinu.

Vzhledem k tomu, že průměrný člověk během dne spláchne toaletu až šestkrát, je riziko šíření bakterií a virů značně vysoké.

Zdroj: Initial Washroom Hygiene, Daily Mail.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve