Chlebník: Ať vám pečivo vydrží!
Neexistuje žádné jednoznačné pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Nicméně abychom ho udrželi čerstvé, mělo by být umístěno v suchém prostoru, kam nemá přístup příliš vzduchu.
Ještě teplé pečivo není dobré ukládat do prostor, kam nemá přístup vzduch – je lepší ho nejprve nechat zchladnout. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně.
V současné době se pečivo nejčastěji prodává v mikrotenových sáčcích nebo plastových obalech. Nejčastějším prohřeškem je ponechání pečiva a chleba v igelitu. Jde o velmi nevhodné uskladnění, jelikož pečivo brzy plesniví. Nejlepším řešením je zabalení chleba do čisté utěrky a uložení do chlebníku, kde vydrží v dobrém stavu i několik dní.
A jaký chlebník vybrat?
Dřevěné chlebníky byly mezi prvními, které se začaly vyrábět. Nemají sice nijak extra propracovaný design, ale jsou vhodné do rustikálních kuchyní. Ideální jsou ty s posuvnými dvířky, díky kterým nepotřebujete na lince dalšího místa. Barev, do kterých se chlebníky namořují je opravdu mnoho, proto jej jednoduše sladíte s barvou své kuchyňské linky.
Plastové chlebníky se vyrábějí v nejmenším množství. Funkčnost i praktičnost lépe plní dřevěné či kovové chlebníky, nicméně u plastových chlebníků, nebo také chlebovek, můžete vybírat z veselých a různorodých barev, které oživí vaši pracovní desku. Výhoda plastových chlebníků spočívá v tom, že jsou velmi jednoduché na údržbu (můžete je umýt v myčce), jsou lehké a při pádu se nerozbijí.
Nerezové chlebníky patří mezi velmi oblíbené. Díky pěknému designu je rádi vystavíte na dostupném a očím viditelném místě. Můžete vybírat z různých velikostí, tvarů a druhů. Některé obsahují praktická madla pro otevírání a zavírání celé chlebovky. Údržba je trošku náročnější, jelikož je na nerezu vidět každý otisk prstu. Budou se skvěle vyjímat v moderní až minimalistické kuchyni.