Jak si snadno a rychle vyrobit doma vlastní máslo

 Ostatní 
05. září 2017 13:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí máslo vyrobíte asi za půl hodiny a jeho chuť vás ohromí. Shutterstock
Čím dál více lidí dává před margaríny přednost pravému poctivému máslu. Tuto pochoutku si přitom můžete snadno a rychle připravit i doma. Stačí vám k tomu smetana a mixér. Za půl hodinky z této jediné ingredience vytvoříte máslo, po kterém se vám budou dělat boule za ušima.

Výtěžnost smetany závisí na její kvalitě, počítejte s tím, že z půl litru vyrobíte asi 200 gramů másla. Koupit můžete (například v akci) dva kelímky smetany v obchodě nebo si třeba přes internet koupit rovnou celý litr. K výrobě másla je potřeba mít alespoň třicetiprocentní smetanu. Ideální by byla smetana domácí od nějakého chovatele, ale vystačíte si i s kelímkovou z obchodu. Měla by být pasterovaná (ne UHT) a bez stabilizátoru (používá se karagenan = E407).

Postup krok za krokem

Kromě smetany a mixéru (při menším množství smetany si vystačíte i s ponorným mixérem) budete na přípravu másla potřebovat také cedník na oddělení podmáslí.

1. Nalijte smetanu do vysoké misky, ve které budete šlehat. Nejprve se vytvoří šlehačka, z které se pak postupně bude vyšlehávat máslo. Že je vše na dobré cestě poznáte tak, že šlehačka bude vypadat, jako by se zdrcla.

2. Pokud máte šlehací nádobu s víkem, rozhodně ho použijte. Jakmile se drobky másla začnou spojovat do větší hroudy, je čas oddělit máslo od podmáslí (přecedit, nebo prostě jen slít).

3. Máslo vraťte do mísy a pod studenou vodou dobře prohněťte a důkladně z másla vymačkejte přebytečné podmáslí. Postup několikrát zopakujte, dokud voda nebude úplně čistá. V tuto chvíli je máslo hotové. Pokud chcete, můžete takto vyždímané máslo ještě znovu dát do mixéru - oddělí se tak poslední zbytky podmáslí.

4. Vzniklé máslo můžete tvarovat ve formě, nebo dát do jakékoliv uzavíratelné misky a nechat v lednici vychladit.

Formu i máslo ponořte do studené vody a nechte ponořené cca půl hodiny. Pak si dobře umyjte ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndejte kouli másla a prohněťte ho, vyndejte formu z vody, nalijte do ní horkou vodu a hned vylijte, natlačte do ní máslo a okamžitě vyklopte a nechte vychladit v lednici. Pokud si chcete proces usnadnit, stačí do formy vložit potravinářskou folii - snadné vyklopení je zaručeno.

Podle chuti můžete máslo nechat jen tak, příště ho můžete zkusit trochu posolit nebo do něj přidat nějaké bylinky. Domácí máslo sice nevyjde nijak závratně levněji než to kupované, ale chuťově se nedá srovnat. Podmáslí, které vám z výroby másla zůstane, můžete vypít, rozmixovat s ovocem nebo použít při pečení třeba rohlíků či chleba.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve