Jak uchovávat vlašské ořechy, aby zůstaly chutné jako čerstvé

 Ostatní 
14. října 2018 12:11 / Bronislava Silná
  13
📷
5 fotografií v galerii
Každý chce zachovat co nejvíce vitaminů a minerálů Shutterstock
Vlašské ořechy jsou výborná potravina, která dodá potřebné látky pro správné fungování našeho mozku i dalších orgánů. Je jich letos poměrně dost. Jak si je ale uchovat, abychom z nich měli užitek? Poradíme.

Vlašské ořechy obsahují až 70 % tuku. Výborné je, že jde zejména o nenasycené mastné kyseliny, takže působí preventivně proti ateroskleróze a proti různým kardiovaskulárním nemocem. Pro děti jsou potřebné k rozvoji mozku, zlepšují lidskou psychiku a zlepšují sexuální potenci. Ze všech těchto důvodů je jasné, že tyto ořechy bychom měli konzumovat. Jsou dobrou svačinou či doplňkem různých pokrmů.

Skladování celých ořechů

Pokud máte dost místa a máte ořechy, které mají kompaktní skořápku bez skulin a otvorů, pak je dobrou volbou skladování celých ořechů. Potřebují nejprve dobře proschnout, takže nikdy nemějte ořechy v igelitových či jiných uzavřených vacích. Nejlépe je rozložit je na přepravky s průduchy a ty umístit na chladné, suché a temné místo. Může k tomu posloužit suchá garáž či třeba půda nebo temná chodba.

Skladování vyloupaných jader

Pokud nemáme dost místa a potřebujeme zpracovat větší množství ořechů, nezbývá, než je vyloupat. Pro přímou spotřebu v horizontu několika týdnů stačí, když dáme jádra do uzavíratelné sklenice. Pokud chceme jejich životnost prodloužit na několik měsíců, měli bychom je vložit do lednice. Máme-li jich více, pak jim můžeme vyhradit prostor v mrazáku. Tam vyloupaná jádra vydrží celý rok. Stačí je dát do krabičky nebo do silnějšího mikrotenového sáčku. Dalším zajímavým způsobem, kterým uchováte ořechy i na více let je zavařování.

Zavařování ořechů

I ořechy je možné zavařit. Je zajímavé, že je zavařujeme nasucho. Postup je jednoduchý. Kvalitní jádra vložíme do sklenic asi 1 cm pod okraj. Sklenice uzavřeme víčky a dáme do zavařovacího hrnce. Protože jsou ořechy poměrně lehké, bude vhodné sklenice zatížit, aby nám nevyplavávaly. Zavařujeme devadesát minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Sklenice uložíme v chladnu, suchu a temnu. Pokud zavařovací hrnec nemáte, možná vám přijdou vhod rady, který si pořídit. Nebo můžete ořechy zavařit jinak. Někteří totiž volí pro zavařování mikrovlnnou troubu. Vloží tam sklenice otevřené a nechají troubu běžet na nejnižší stupeň asi tři minuty. Pak sklenice okamžitě uzavřou šroubovacím uzávěrem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47