Sušička provoní byt a připraví pochoutku z hub nebo jablek

 Ostatní 
10. října 2018 12:38 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zásobte se sušenými jablky na zimu Shutterstock
Z lesa se vám podařilo přinést plné košíky hub, ale už teď víte, že je nestihnete spořádat? Usušte si je a pochutnejte si na nich klidně až za několik týdnů. Nemusíte se však omezovat pouze na sušení hub, připojit můžete také zbylá jablka či jiné ovoce.

V první řadě je potřeba zvážit, jak často chcete ovoce a další potraviny sušit. Rozhodnutí vám totiž zodpoví první důležitý bod a tím je velikost přístroje. Pokud vám občas na zahrádce zůstane nějaké to ovoce a sem tam zajdete do lesa na houby, které nezvládnete spořádat, bude se hodit menší sušička. Pro rozsáhlejší sušení se však poohlédněte po větším přístroji.

Nebudou se kazit

Sušičky fungují na principu odpařování vody, k čemuž dochází zahříváním potravin do té míry, kdy se škodlivé látky nemohou množit. Můžete se spolehnout na to, že se díky tomu usušené potraviny nebudou kazit a výrazně se tak prodlouží jejich trvanlivost.

Pokud se zaměříme na příkon, pohybuje se většinou v rozmezí od 200 do 700 W. U menších sušiček bohatě stačí výkon do 300 W. Nejmenší přístroj seženete s kapacitou tří plat na sušení, ale to je i pro malou úrodu velmi málo. Ideální menší pomocník má pět plat, pro rozsáhlejší sušení si můžete koupit přístroj i s patnácti platy. Výhodou kulatých sušiček je možnost kapacitu zvyšovat přikoupením náhradních pater či snižovat dle vaší potřeby. Některé modely navíc nabízejí i možnost nastavit výšku jednotlivých plat, a to i více než o jeden centimetr.

Zachování vitaminů

Velmi důležitá je funkce regulace teploty. Každá potravina se totiž doporučuje sušit při různé teplotě, aby se zachovalo co nejvíce vitaminů. Většinou je sušička přednastavena na několik možností. Nejčastější jsou tři, odstupňované podle druhu potravin. Poohlížet se ale můžete i po přístroji, na kterém si můžete teplotu nastavit sami. Doporučenou dobu sušení podle druhu potravin najdete v návodu u přístroje. Jak si postavit vlastní lis na ovoce, jsme psali zde.

Skvělým pomocníkem vám bude i časovač zabudovaný v přístroji. Umožní vám nastavit čas, kdy se má sušení spustit, a jak dlouho má trvat. Nemusíte se však bát, že by v případě vaší nepřítomnosti mohla sušička například vzplanout. Typy mají totiž zabudovanou ochranu proti přehřátí. Ovládání přístroje je velice jednoduché a intuitivní. Teplotu a dobu sušení si nastavíte na přehledném LCD displeji.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve