Důležité informace o výměně pneumatik za zimní

 Ostatní 
09. října 2018 09:11 / Petr Vlach
  3
📷
5 fotografií v galerii
Na zimní silnici vás kvalitní zimní pneumatika podrží Shutterstock
Zanedlouho bude čas, kdy budeme všichni přezouvat pneumatiky za zimní. Známe ale vše, co je potřeba a víme, proč se takové věci musí dělat? Přinášíme přehledně zpracované informace.

Pokud vše zjednodušíme, platí, že od 1. 11. do 31. 3. je třeba mít na autě zimní pneumatiky. Neznamená to ale, že pokud pojedete na suché silnici 15. 11. na letních gumách, budete mít problém. Jde jen o to, že je jednoznačně stanoveno období, ve kterém v případě nepřízně počasí musíte mít přezuto.

Pokud tedy meteorologové předpoví teplý podzim a vysoké teploty po celý listopad, klidně můžete přezout až později. Vše se ale děje na vaši odpovědnost a pochopitelně, kdyby napadl sníh, neměli byste autem s letními pneumatikami vyjet.

Každá pneumatika je jiná

Důvodem k výměně pneumatik je skutečnost, že každý typ, tedy letní a zimní, je konstruován pro jiné podmínky. V létě je vozovka rozpálená a hrozí déšť. V zimě je naopak teplota nízká a je třeba zajistit lepší záběr na zasněžené a zledovatělé vozovce. Letní pneumatika při nižších teplotách velmi tuhne a ztrácí kontakt s vozovkou. Prodlužuje se brzdná dráha a celkově je auto méně stabilní. Jízdou na letních pneumatikách ohrožujete sebe i druhé.

Domluvte si výměnu včas

Protože jsou zkušenosti s velkými frontami a s problémem najít volnou dílnu, kde vám pneumatiky vymění právě kolem toho zákonem daného termínu, doporučujeme, abyste si výměnu domluvili už nyní. Nemusíte vyměňovat teď, ale můžete být v pořadníku. Někteří mají druhou sadu pneumatik na ráfcích, takže mohou vyměnit vše i sami doma. Ale i v takovém případě je vhodné dojet ve vhodný čas do pneuservisu a nechat si kola vyvážit. Během používání totiž dojde ke ztrátě závaží či k jiným změnám, které způsobí, že kolo už není tak dobře vyvážené, jako bylo hned po montáži.

Hloubka dezénu

Na pneumatikách je vyznačena minimální hloubka pro zimní i letní období. Jsou to malé spojnice v dezénu, jakési rysky, které ukáží jasně, jak na tom jste. Pro zimní pneumatiky se někdy uvádí tzv. pravidlo 4. Hloubka vzorku 4 mm, přezutá všechna 4 kola za zimní a skutečnost, že pneumatiky nesmí být starší než 4 roky. Vřele doporučujeme toto pravidlo dodržovat.

Cena pneumatik

Častou námitkou proti povinnosti výměny za zimní pneumatiky je finanční náročnost. To vede některé k pocitu, že sice splní povinnost a pneumatiky vymění, ale za takové, které stojí co nejméně peněz. Toto rozhodnutí je od základu špatné. Levné pneumatiky jsou tu pro toho, kdo najezdí pár kilometrů po rovince mezi obcemi. I tam vás ale může nekvalitní pneumatika nechat ve štychu. Všichni, kdo v zimě občas vyjedou do kopečků, na dálnici či do složitějšího terénu, potřebují kvalitní pneumatiku. Navíc dražší pneumatiky se v některých případech také méně opotřebovávají. Zkuste proto vyhledat vhodný model na základě dobrých recenzí jednotlivých značek. Informace o jiných povinnostech v souvislosti s provozem auta najdete v článku zde.

Témata: pneu, pneumatiky, zima, dezén
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve