Jak si vybrat a položit zatravňovací dlažbu

 Ostatní 
23. června 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kombinace dlažby a trávy vypadá zajímavě Depositphotos
Zahrada je místem odpočinku a relaxace. Zahrady se ale neobejdou bez zpevněných cest a cestiček. Cesty v zahradách vám zajistí, že se pohodlně dostanete tam, kam potřebujete. Přitom si domů nenanosíte nečistoty. Cesty i vjezdy ovlivňují vzhled zahrady, proto je velice důležité si promyslet, k jakému účelu bude cesta sloužit.

Cesta v zahradě musí splňovat technické požadavky, ale neměla by kazit estetický dojem z celé zahrady. Dobrá rada zní – v jednoduchosti je krása. Mějte vždy na paměti, že hranice mezi vkusnou kombinací a kýčem je velmi tenká. Výrobci betonových výrobků nabízejí programy pro řešení celé zahrady včetně obrubníků, palisád a dlažby.

Betonová dlažba

Venkovní zpevněné plochy bývají řešené nejčastěji z vymývatelného betonu. Používá se pro svou variabilitu. Beton lze vytvarovat, jak potřebujete, může mít různý povrch, vzor i barvu. Nabízí vám dlouhou životnost a výborné mechanické vlastnosti – odolnost proti obrusu, mrazuvzdornost, pevnost, rozměrovou přesnost. Klasickou betonovou dlažbu představují hranaté dlaždice, novější podobou je zámková dlažba. Velice často se používá na příjezdové cesty a stání pro auta. 

Zatravňovací dlažba

Zatravňovací dlažba se stala sympatickou součástí zpevněných ploch, která vám umožňuje propojit venkovní vozovku se zahradou nebo příjezdem do garáže. Lze ji použít na zpevnění mírného svahu. Předností zatravňovací dlažby je jednoduchá manipulace, snadný odvod vody a přírodní vzhled zpevněné zatravněné plochy. Pro zpevnění venkovních ploch si tyto materiály získaly oblibu v porovnání s přírodním kamenem zejména kvůli nižší ceně. Nehodí se pro chodníky.

Pokládka zatravňovací dlažby

  • Nejdříve vyznačte plochu, kam budete zatravňovací panely dávat.
  • Odeberte zeminu, její množství závisí na požadované nosnosti a na propustnosti podloží.
  • Celá plocha se musí upravit do roviny a dokonale zhutnit.
  • Na podklad se naveze nosná vrstva štěrkopísku, kterou je nutné vyrovnat.
  • Poslední vrstvou je asi čtyřcentimetrová směs štěrkopísku a kompostu. Tu musíte zarovnat pomocí prkna.
  • Poté se pokládají zatravňovací panely, u panelů se zámkem je důležité se držet orientační značky, která vám určuje správný směr kladení panelu.
  • Nakonec se zatravňovací panely vyplní zeminou, osejí travním semenem a zasypou vrstvou písku.

Běžná údržba je velmi snadná, občas plochu zalijte a posečte zahradní sekačkou. Plocha vydrží bez poškození desítky let. Dále čtěte: Plastová zatravňovací dlažba je dražší než betonová, ale trávník vám poděkuje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008