Lógr z kávy rozhodně nevyhazujte, může vám ještě hodně posloužit

 Ostatní 
22. září 2020 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kávová sedlina je všestranný pomocník doma i na zahradě Pixabay
Pokud patříte k milovníkům kávy, máme pro vás několik tipů, jak ji využít i jinak než jako životabudič na začátku dne.

Po dopití vašeho oblíbeného šálku již nemusíte řešit otázku, kam s kávovou sedlinou. Má totiž prakticky všestranné využití a vyhodit ji, by byla velká škoda.

Účinný pohlcovač pachů

Lógr můžete využít například jako skvělý pohlcovač pachů. Stačí, když ho necháte trochu proschnout, vysypete do mističky, kterou umístíte třeba do vaší lednice, kde absorbuje nepříjemný zápach či vůni výrazně aromatických potravin.

Neprohloupíte ani v případě, kdy si necháte trochu lógru někde poblíž dřezu. Po krájení cibule či česneku s ním umyjte prkýnko a své ruce a zbavíte se tak typického zápachu.

Pomocník na vaší zahradě

Lógr vám také pomůže na vaší zahrádce, a to hned několikrát. Může vám například posloužit jako dobrá ochrana před škůdci. Stačí jen kávovou sedlinu nasypat kolem záhonků, kde vaše rostliny ochrání před mravenci a slimáky. Stejně tak vyžene i mšice z vašich květináčů s bylinkami.

Dále můžete použít lógr jako výborné hnojivo. Pokud pěstujete rostliny, které vyžadují kyselou půdu, smíchejte lógr se suchou trávou, hnědými listy či slámou a rozložte kolem těchto rostlin. Káva obohatí půdu o draslík, dusík a hořčík. Pokud navíc pěstujete hortenzie a přidáte pod ně trochu lógru, dojde ke snížení pH půdy a květy hortenzií se tak zbarví do modra.

Lógr je také vynikajícím doplňkem do vašeho kompostu. Dodá mu totiž dusík, čímž dojde k provzdušnění kompostu a káva do něj také naláká další žížaly. Jakým způsobem můžete kompostovat, pokud žijete v bytě, se dočtete zde.

Nakonec můžete na zahradě využít kávovou sedlinu třeba při výsevu drobných semen zeleniny. Semínka smíchejte s trochou vyschlé kávové sedliny a vše dobře nadrolte. Velmi vám to pomůže při výsevu samotném, kdy docílíte snáz rovnoměrného rozmístění rostlin a káva také pomůže rostlinkám v růstu.

Využití v domácnosti

Lógr můžete doma využít i jinými způsoby. Pokud máte na tmavém nábytku škrábance, jednoduše na ně naneste trochu zrníček kávové sedliny a nechte zaschnout. Po přeleštění budou ošklivé rýhy ty tam.

Kávová sedlina usnadní též drhnutí nádobí. Stačí, když pár lžiček sedliny rozprostřete na dno hrnce a necháte chvíli působit. Překvapí vás, jak i připálená mastnota bude z hrnce snadno mizet.

Zbytky kávy vám také usnadní práci při čištění kamen. Pokud před vynesením popela nasypete dovnitř kávovou sedlinu, její vlhká zrníčka na sebe naváží prach a popel se tak nebude vířit. Čištění kamen tak zvládnete mnohem snáz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008