Začíná období smrkových výhonků, připravte si zdravý a chutný sirup nebo med
Smrkové výhonky jsou opravdu vzácný poklad. Posilují imunitu, čistí organismus a dodávají sílu a energii fyzickou i psychickou, hlavně ve stresových obdobích. Skvěle se uplatňují při problémech s dýchacími cestami, pomáhají při kašli a rýmě i tiší bolesti svalů a kloubů, mají protizánětlivé účinky. Mladé výhonky můžete konzumovat jen tak syrové a nebo si z nich připravit léčivé medikamenty.
Jak sbírat
Pokud nemáte zahradu, kde by vám rostl smrk a vydáte se na výhonky volně do lesa, buďte ke stromům ohleduplní. Nesbírejte je pouze z jednoho stromu, ale využijte jich více. Používejte nůžky nebo zahradnické kleště, abyste stromům neublížili. A pamatujte, že stromy jsou známým pohlcovačem nečistot z okolí, proto se vyvarujte míst se silnou dopravou. Sbírejte co nejmenší výhonky, nejlépe velikosti nehtu na palci, maximálně však do pěti centimetrů.
Smrkáč a med
Nejčastěji se smrkové výhonky používají pro výrobu sirupu, takzvaný smrkáč, nebo medu. Oba postupy jsou velmi snadné.
Suroviny pro smrkáč
- mladé smrkové výhonky
- cukr
- bio citron na kolečka nakrájený
Postup
Výhonky nejprve dobře omyjte a nechejte je okapat. Na dno větší láhve nasypejte trochu cukru a pokryjte ho vrstvou výhonků. Přidejte pár koleček citronu, opět přidejte cukr a druhou vrstvu výhonků. Takto pokračuje až k hornímu okraji sklenice. Nakonec vše upěchujte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Láhev překryjte potravinovou fólií, upevněte ji a vše přeneste na slunné a teplé místo. Nechejte stát tři týdny. Sirup sceďte, nejlépe přes plátno, slijte do skleniček a uchovávejte v lednici.
Suroviny na med
- 500 g smrkových výhonků
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- 1 velký bio citron
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup
Omyté výhonky zalijte vodou a přiveďte k varu, nechejte 20–30 minut probublávat. Poté odstavte z ohně, přidejte citron a nechejte stát 24 hodin. Na druhý den sceďte, přidejte cukr a opět pomalu provářejte do doby, než vám sirup zhoustne na konzistenci medu. Nakonec přidejte kyselinu citronovou, která med zakonzervuje. Ještě horký med nalijte do sklenic a obraťte je na pár hodin dnem vzhůru. Skladujte v lednici.
Použití
Smrkáč se při rýmě a kašli užívá jedna až tři lžíce denně, stejně tak jej můžete přidat do nápoje. Med používejte tak, jak jste zvyklí, tedy do nápojů, na pečivo, při výrobě zmrzliny nebo sladkých dezertů. Co se týká skladování, je potřeba dodržet stejné podmínky jako u včelího medu. Jaké to jsou a co naopak nedělat, jsme psali zde.