Zatočte se zaschlými kapkami vody. Pár tipů, které fungují

 Ostatní 
28. dubna 2021 15:44 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nablýskanou koupelnu chce mít každá hospodyňka Pixabay
Příliš železitá voda dokáže pěkně potrápit. Působí negativně na zdraví člověka i zvířat, zkracuje životnost sanitární techniky i domácích spotřebičů. Na nich často zanechává nánosy, které se poměrně těžko odstraňují a pro mnohé hospodyňky představují estetický problém.

Pokud i vás zlobí stále se objevující bíle zbarvené kapky, máme pro vás pár tipů, jak s nimi bojovat.

Když nemáte matné sklo

Jak již bylo zmíněno, za ony pověstné kapky může v drtivé většině případů železitá voda. Nejvíce markantní bývá její působení na dveřích sprchového koutu v koupelně. A protože ne každý při nákupu zvolil různě vzorované dveře, aby na nich nebyly nánosy vodního kamene vidět, dělá nám tato složka vody vrásky na čele.

Vychytávkou, kterou dnes nabízí již téměř každý prodejce sanitární techniky, jsou specializované postřiky či nátěry, jejichž cena se pohybuje v řádech několika málo stokorun. Ty se na sklo nanesou před prvním sprchováním, čímž vytvoří ochranný film, po němž kapky stékají dolů.

Začněte odmaštěním

Tyto prostředky můžete využít i v případě, že již máte letitý sprchový kout, avšak nejprve je samozřejmě třeba jej důkladně očistit, aby vaše práce nebyla zbytečná. Také je nutné myslet na to, že je ochranný film alespoň dvakrát ročně třeba obnovit.

Domácí vychytávky za pár korun

Existuje velké množství chemických prostředků, které se dají na očistu koupelnových skel využít. Pokud ale chcete raději sáhnout po něčem šetrnějším, zkuste třeba citronovou šťávu z několika citronů, případně z koncentrátu. Právě tento citrus je svými vlastnostmi při čištění v domácnosti pověstný a dokáže zatočit také s nánosy zaschlých kapek.

Stejnou službu dokáže udělat také ocet, o čemž jste se jistě mnohokrát přesvědčili při čištění rychlovarné konvice. Stejně jako u ní platí, že pokud jsou na dveřích pouze slabší nánosy zaschlé vody, aplikujte na sklo ocet zředěný vodou. Pokud je vodní kámen větší, sáhněte po octu v původní koncentrované formě.

Zkuste kombinovat

Skvělou službu udělá také citron s octem dohromady, budete však potřebovat rozprašovač. Do něj nalijte vodu a ocet v poměru jedna ku jedné a přidejte dvě až tři polévkové lžíce citronové šťávy. Tato směs nejen nádherně odmastí, vydezinfikuje a vyčistí zaschlé usazeniny, ale navíc příjemně a svěže voní. A pokud na závěr sprchový kout vyleštíte papírovými utěrkami, věřte, že výsledek bude stát za to. Čtěte také: Pokud vám uniká ze sprchového koutu vlhkost, zkontrolujte okolní spáry. Opravit je můžete i sami

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod