Využijte první jarní bylinku. Jehnědy jsou vhodné pro přípravu čisticího čaje, který má i hubnoucí účinky

 Ostatní 
16. března 2022 07:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jehnědy jsou jedny z prvních jarních bylinek Pixabay
Že se jaro blíží, dokazují i kvetoucí jehnědy. Věděli jste, že si z nich můžete připravit skvělý čaj, který má uklidňující, ale i hubnoucí účinky?

O prospěšnosti lískových oříšků slyšel už zřejmě každý. Květy lísky nebo-li jehnědy si většinou každý z nás utrhne, aby mu během velikonočních svátků dělaly parádu na svátečním stole. Přitom netuší, že se připravuje o úžasnou bylinku, z níž se dá vytvořit lahodný čaj.

Motýlí strom 

Kdo má u domu nebo na zahradě lísku, ten ví, že její pěstování není vůbec náročné. Tento keřovitý strom, který dorůstá do výšky 4 až 6 metrů, má tmavý kmen a oválné zašpičatělé listy, se brzy na jaře ozdobí žlutými jehnědami samčích květů. Za teplých dnů se objevují i maličké, ale nádherné samičí květy, podobné mořským hvězdicím. Plody obsahují velké množství vitaminu B6, kyseliny listové, fosforu, draslíku a zinku. Navíc jsou zdrojem mono a polynenasycených tuků a jako bonus obsahují omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Líska kromě toho poskytuje také potravu housenkám a mnoha můrám, čímž podporuje biotop bohatý na nespočet druhů motýlů. 

Čaj z jehněd

Jehnědy jsou jedny z prvních bylin, které můžete na jaře vidět. Květy lze použít čerstvé, nebo si je nasušit. A poté si z nich připravit lahodný čaj. Stačí 1 polévkovou lžíci jehněd zalít 200 ml vroucí vody a 10 minut nechat louhovat. Poté čaj sceďte a pijte 3 šálky denně.

Na zápal plic i hubnutí

A teď k tomu nejdůležitějšímu - účinkům. Čaj z jehněd podporuje pocení a čistí krev, proto je vhodný zejména při kašli či zápalu plic. Obsahuje látky podporující látkovou výměnu, pomáhá i při hubnutí a poruchách krevního oběhu.

Odvar z kůry i listů

K zahození však není ani kůra či listy z lísky. Například odvar z kůry můžete užívat vnitřně i zevně. Užívá se při chřipce a horečnatých stavech, působí proti hemoroidům a podporuje srážlivost krve. Jako obklad můžete odvar z kůry použít na záněty, omrzliny a ekzémy, ale i na bradavice. Zatočit s nimi můžete také pomocí dalších osvědčených rad, které se dočtete zde. A jak připravit odvar z kůry? Přelijte 25 g nadrobno nakrájené kůry 1 l studené vody a 10 minut povařte. Poté sceďte a popíjejte 2 až 3 šálky denně. Podobným způsobem můžete použít i odvar z listů. Stačí 25 g vložit do 1 litru vroucí vody, nechat 10 až 15 minut louhovat a poté popíjet jako čaj, případně jej použít na obklady.

Zdroj: healthbenefitstimes.com,  ireceptar.czmagica.cz, bylinkyprovsechny.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod