Zasaďte si tuto bylinku. Výborně dochutí vaše pokrmy a pomůže i při hubnutí

 Zahrada 
09. října 2018 10:31 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Něžné bílé květy kerblíku ozdobí zahradu i okenní parapet Depositphotos
Je lehce podobný petrželi, ale má anýzovou příchuť. Zatímco dříve byl považován za výjimečnou lahůdku, poslední léta se z našich jídelníčků i květináčů jaksi vytratil. Chcete ho znovu objevit a lépe poznat?

Kerblík třebule se venku moc sbírat nedá, protože jej roste pomálu. Zato pěstovat jej na vlastní zahradě nebo v truhlíku za oknem můžeme vcelku úspěšně. Bylinka nejen hezky vypadá, ale také báječně chutná.

Požitek z kuchyně

Kerblíkové listy jsou lehce nasládlé a mají anýzovou chuť, lehce nasládlou, mírně kořeněnou. Přidávají se do salátů, omáček, polévek, pomazánek, houbových i vaječných jídel. Skvěle doplní ryby, grilované kuře, jehněčí i mleté maso.

V podstatě se dá využít všude tam, kde klasická petržel. Na rozdíl od petrželky však kerblík přidáváme do jídla těsně před podáváním, protože vařením ztrácí chuť i aroma. Míchat ho bez obav můžeme s petrželí, pažitkou, bazalkou či estragonem. Intenzivnější byliny, jako je tymián, rozmarýn nebo majoránka, ho však chuťově přebijí.

Okrasa na zahrádce

Pokud jste zatoužili vypěstovat si bylinku sami, pak mějte na paměti, že jde o jednoletku, která vyžaduje polostín a dobrý kompost. Zatímco doma za oknem ji můžete pěstovat bez ohledu na roční období, na venkovní pěstování si počkejte až do jara. Kerblík sice není příliš citlivý na chlad, ale mráz nepřežije.

V případě, že jej chcete mít doma, pak jej vysejte v jednom řádku do polodlouhé nádoby. Musíte jej ale pravidelně seřezávat, aby se nevytahoval, ale přitom dorůstaly stále nové listy. Ideálně jej dejte na verandu nebo do ložnice, tedy do místnosti, kde není příliš velké teplo. Důležité je také udržovat stálou zálivku. A pozor na přímé slunce – tím by mohl ztrácet barvu i chuť!

Bohatá úroda

Pokud jej vysejete brzy na jaře venku, už na Velikonoce budete moci sklízet první úrodu lístků. Samozřejmě jej můžete vysévat také postupně, abyste stále měli čerstvou úrodu. Jedinou podmínkou pro venkovní výsev je teplota. Ta by ani v noci neměla klesat pod 7 °C. Kerblík se venku seje do řádků vzdálených deset centimetrů.

Semenáčky potom vyjednotíte na vzdálenost asi 25 centimetrů. Sejete do lehké, nepříliš suché půdy a pravidelně zaléváte. To je důležité, protože pokud by kerblík neměl dostatek vláhy, listy by zčervenaly dříve, než byste je vůbec stačili posbírat. Raději zapomeňte u této bylinky také na přesazování, hned potom totiž vybíhá do květu.

Pokud vyrazíte pro kerblík do zahradnictví, pak vám nabídnou dva druhy – hladký a kadeřavý. Oba jsou v podstatě stejné, tedy je jen na vás, jakému dáte přednost. Navíc semena, která získáte po vykvetení rostliny, můžete použít pro další pěstování. Ovšem pozor – semínka jsou klíčivá pouze jeden rok.

Bylina která pomáhá

Bylinka značně posiluje látkovou výměnu, hodí se na očistu i hubnutí. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy, vysokému krevnímu tlaku, usnadňuje usínání a léčí počínající nachlazení. Pokud do čaje namočíte vatové tampony a přiložíte je na oči, uleví vám od bolesti a sníží případný otok z únavy či nevyspání.

Pokud jej budete pravidelně jíst, pak můžete počítat s tím, že sníží hladinu cukru v krvi. Kerblík můžete také rozmačkat a smíchat s neutrální pleťovou maskou. Obličej bude pročištěný a bez vrásek. Pro krásu se hodí i pupalka. Můžete ji pěstovat vedle kerblíku, také ona ochrání proti podzimním nemocem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod