Připravte si doma legendární Pohlreichova líčka. Podřadný kus masa povýšil na delikatesu

 Ostatní 
05. února 2022 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Telecí líčka je třeba vařit dlouho, ale trpělivost se vyplatí Depositphotos
Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich má v souvislosti se svými recepty hned několik es v rukávu, ale za to největší jsou považována jeho líčka s bramborovou kaší. Nemusíte na ně chodit do luxusní restaurace, připravte si je doma.

V podniku Zdeňka Pohlreicha Café Imperial si můžete jeho legendární telecí líčka na červeném víně s bramborovou kaší vychutnat za 389 korun. A určitě to bude zážitek. Pokud si ale návštěvu luxusního podniku nemůžete z finančních důvodů dovolit, zkuste si recept slavného šéfkuchaře připravit doma. Určitě nebudete litovat.

Co budete potřebovat

Pokud se chystáte připravit tuto delikatesu pro čtyři osoby, nachystejte si tyto suroviny:

  • 800 g telecích líček
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 50 ml oleje
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku rajského protlaku
  • 150 ml vína Marsala
  • 50 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Příprava základu

Ze všeho nejdříve je třeba připravit základ. Líčka zbavte nejtužších blan a pak je orestujte v kastrolu na rozpáleném oleji. Přímo v kastrolu můžete maso osolit a opepřit. Maso bude mít tendenci karamelizovat a přichytávat se ke dnu. Netrhejte maso ode dna, až přijde jeho čas, samo odskočí a půjde snadno obrátit. Orestované maso dejte stranou, přidejte do kastrůlku znovu trochu oleje a na hrubo nakrájenou zeleninu. Orestujte ji, přidejte česnek a také protlak. Pak zalijte červeným vínem Marsala. Pokud ho nemáte, radí Zdeněk Pohlreich použít jakékoliv víno, které se nebojíte vypít. Vařte tak dlouho, dokud se většina vína nevypaří. V závěru můžete do zbytku tekutiny přidat i maso. Nezapomeňte ale vše hlídat, aby se vám základ nepřipálil.

Klíč k úspěchu je braising

Jakmile se z kastrolu vypaří prakticky všechno víno, přidejte k základu hovězí vývar. A právě nyní přichází snad vůbec nejdůležitější krok, a to pomalé vaření. Někdo zvládne vařit líčka přímo na plotně, ale jednodušší je dát vše do trouby, kde necháte pokrm pracovat při 140 stupních Celsia tak tři hodiny. Této metodě se v odborných kruzích říká braising. Díky tomuto pomalému způsobu vaření nakonec budete schopni maso rozkrojit lžičkou, tak bude měkké. Na závěr stačí maso vyndat, základ přecedit a svařit na potřebnou hustotu.

Jak na hladkou kaši

Připravit dokonale hladkou kaši je kumšt. I na to má ale Zdeněk Pohlreich svůj trik. Do brambor rozhodně nepatří žádné studené ingredience. Nejprve dejte do brambor rozpuštěné máslo a pak postupně přilijte svařené mléko se smetanou. Největším nepřítelem při přípravě bramborové kaše je voda. A pokud si myslíte, že stačí jen vylít vodu z vařených brambor, jste na omylu. Hodně jí zůstává i v bramborách. Jak se jí zbavit? Podle Pohlreicha stačí nechat hrnec při šlehání kaše mírně na malém plamínku probublávat. Díky tomu se odpaří i voda vsáknutá do brambor. A nyní už stačí jen servírovat.

Zdroj: iDnes.cz, YouTube.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Petra Černocká promluvila o plastikách a přiznala, čím by se živila, kdyby nemohla zpívat

Styl

Kde se v mozku bere slušné chování a proč tedy v Česku tolik chybí?

Tech

Sonda Mars Express je ve vesmíru už 19 let. Teď má ale problémy kvůli Windows 98

Zavřít reklamu