Jak připravit novoroční čočku
Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!
Ingredience
350 g čočky (hnědé nebo zelené), 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce sádla či másla, 20 g cibule, najemno nasekané, 25 g hladké mouky, cca 175 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř, jemný ocet nebo citronová šťáva podle chuti
K podávání
uzené maso nebo ježci z dobrých špekáčků nebo klobásy, případně volská oka, opečená cibulka a kyselá okurka
Příprava jídla
1 Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.
2 Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.
3 Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.
4 Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.