Jak připravit novoroční čočku

 Ostatní 
31. prosince 2016 18:10 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Novoroční čočka. Internet
Jak mít příští rok peněz jako šlupek? Jedním z životních receptů je i konzumace novoroční čočky! Jak ji připravit, abyste si na ní maximálně pochutnali?

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!

Ingredience

350 g čočky (hnědé nebo zelené), 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce sádla či másla, 20 g cibule, najemno nasekané, 25 g hladké mouky, cca 175 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř, jemný ocet nebo citronová šťáva podle chuti
K podávání
uzené maso nebo ježci z dobrých špekáčků nebo klobásy, případně volská oka, opečená cibulka a kyselá okurka

Příprava jídla

1 Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2 Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

3 Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

4 Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Lela Ceterová podstoupila další dvě plastiky. Odletěla kvůli tomu až do Íránu

Styl

Renata (56): Dcera za mnou po narození vnoučat téměř nejezdí a půjčovat mi děti nechce, že je...

Dům a zahrada

Dopřejte si vlastní ovoce i během zimních měsíců. Důležitá je zralost při sklizni a vhodná vlhkost při...