Pochutnejte si na zdravé svíčkové se zdravým knedlíkem
Ingredience
Na maso s omáčkou
- Asi 1 kg masa – optimálně svíčkové, v horším případě zadní hovězí, v nouzi i vepřové
- Slanina
- Celer
- Mrkev
- Petržel
- Smetana
- Sůl
- Pepř
- Cibule
- Nové koření
- Bobkový list
- Citron
- Ocet
- Brusinky
- Máslo
Na přílohu (ovesný knedlík)
- 500 g ovesných vloček
- Sůl
- Případně trochu sójové či pohankové mouky
Postup
Maso prošpikujeme. Na másle ho necháme krátce ze všech stran zatáhnout. Posolíme, opepříme, přidáme cibuli a nakrájenou zeleninu a necháme v chladu odležet do druhého dne. Pokud nemáme čas, můžeme odležení vynechat, ale výsledek nebude tak dobrý. Před pečením přidáme vodu, přiklopíme pokličkou a pečeme zhruba na 220 stupňů tak dlouho, dokud není maso měkké.
Vybereme koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, dosolíme a okyselíme octem nebo citronem. Tajemstvím dobré svíčkové je nepřehnat to s mrkví. Neděláme mrkvovou omáčku. Nemusíme se bát pepře. I větší množství se nádherně rozleží a dá jídlu skvělou chuť. A nešetřit celerem. Celeru musí být dost. Tajemství zdravé svíčkové je, že ji nemusíme zahušťovat, protože jsme dali tolik zeleniny, že žádná mouka a jiná nastavovadla nejsou potřeba.
Knedlíky připravíme z ovesných vloček. Vločky vsypeme do misky, opatrně zalijeme vroucí horkou vodou tak, aby se voda ve vločkách ztratila. Spařené vločky zaprášíme pohankovou nebo sójovou moukou, posolíme a vypracujeme těsto. Když se bude v kastrolu vařit voda, vytvoříme kuličky nebo válečky a dáme je vařit. Zhruba po deseti až patnácti minutách jsou hotové.
Vše servírujeme klasicky. Navrch můžeme přidat brusinky, trochu pravé šlehačky a plátek citronu. Dobrou chuť.