Ozdobte si zahradu krásnými pivoňkami. Čím jsou starší, tím jsou krásnější

 Zahrada 
14. července 2018 09:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pivoňky rozzáří zahradu i domácnost Pixabay
Mezi nejoblíbenější květiny v českých zahradách patří jednoznačně pivoňky. Člověk si je lehce zamiluje, protože mají krásné květy a ozdobí zahradu. Navíc nejsou náročné na péči a jako trvalky jsou velmi spolehlivé.

Můžete si vybrat plnokvěté odrůdy, pivoňky s jednoduchými nebo poloplnými květy. Sáhnout můžete i po keři, který může mít výšku i šířku okolo dvou metrů.

Dva metry

Pokud chcete pivoňky pěstovat, pečlivě vyberte místo. Nemají totiž rády přesazování a rozrostou se skoro do dvoumetrové šíře. Pokud už je musíte přesadit, nejvhodnější dobou je září až říjen, ale také brzy v březnu. Musíte však dbát na to, ať neporaníte vzniklá rostlinná očka.

Vybrané místo musí být chráněné před větrem. Pivoňky totiž mají velké a poměrně těžké květy, kterým vítr umí udělat pořádně zle. Může je polámat. Pro výsadbu udělejte jámu 50 na 50 centimetrů. Dejte do ní kvalitní zeminu s dobrým kompostem. Pokud sázíte do špatně propustné zeminy, přidejte přiměřenou vrstvu štěrku jako drenáž.

Dbejte na to, jak hluboko pivoňky zasadíte. Pupeny na dužinatých kořenech musí být nejvyší pár centimetrů pod povrchem půdy, aby mohly dýchat. Příliš hluboko zasazené rostlinky budou slabé a příliš nepokvetou. U roubovaných křovinatých pivoněk musí být naopak hluboko v zemi alespoň 15 centimetrů, jinak se může stát, že na keři vyrazí plané výhony.

Pivoňkám dopřejte propustnou a živnou půdu. Dejte pozor na přemokření půdy, vydrží spíše kratší sucho než přílišné mokro. Dřevitou pivoňku zakrývejte před zimou po obvodu kořenového balu chvojím. Bylinné pivoňky jsou mrazuvzdorné a stačí je zakrýt jen první rok po výsadbě. Každoroční odstraňování semeníků je potřeba u všech druhů.

Málo živin

Hnojení není příliš potřeba. Jen zjara po odkvětu je můžete přihnojit dobře rozleželým kompostem nebo minerálním hnojivem podobně jako růže. Pokud pivoňky málo kvetou, něco jim chybí. Nejspíš mají málo živin nebo hlubokou případně mělkou výsadbu. Pokud mají zvadlé listy, má to za vinu nejspíš houba. Proto je potřeba na podzim ostříhat uschlé listy.

Čím jsou pivoňky starší, tím jsou krásnější. Rostou poměrně pomalu a v prvním roce nečekejte zázraky. Rostlina bude mít jen několik výhonů a málo květů. Musíte si počkat až tři roky, než vyroste do plné krásy. Potom už se můžete jen kochat! O chybách při pěstování růží jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008