Pětice nejhezčích letniček. Souhlasíte?

 Zahrada 
13. července 2018 09:39 / Iva Dvořáková
  0
📷
6 fotografií v galerii
A jaká je ta vaše nejoblíbenější? Shutterstock
Aksamitník neboli afrikán patří mezi nejhezčí a nejpopulárnější letničky, stejně jako cínie, hledík nebo slunečnice. Zapomenout nesmíme ani na černuchu, která si své místo právem vydobyla nadčasovou krásou.

Letnička je rostlina, jejíž životní cyklus od výsevu po uhynutí trvá jeden rok a její vrchol je právě uprostřed léta, kdy nádherně kvete. Vybrat nejkrásnější letničky z celé té široké palety pestrých barev a tvarů, je nadlidský úkol. Letničky jsou totiž bez nadsázky královnami zahrady. 

Tady jsme pro vás připravili charakteristiky zřejmě nejkrásnějších letniček, jaké můžete na českých zahradách potkat. Souhlasíte s naším výběrem? Podělte se s námi v komentářích k článku.

Aksamitník (afrikán)

Dokáže zaujmout svými bohatými květy v barvách od původní žluté a oranžové až po překvapivé odstíny mahagonu, červeně i čistě bílé. 

Jeho pronikavá vůně odhání ze zahrady řadu škůdců, například mezi jahodami a růžemi vyhání háďátka. Hodí se i do truhlíků za okna, odhání mouchy a komáry.

Cínie (ostálka)

Cínie jsou oblíbenými letničkami zahrad a předzahrádek. Kvetou celé léto v barvách červené, žluté, fialové, růžové, ale i i zelené. Milují horké sluneční dny, ve vlhku se jim moc nedaří.

Hledík

Hledíky kvetou kromě modré snad ve všech barevných odstínech a podle druhu je můžeme sázet do okrasných zahrad.

Například nízké a zakrslé odrůdy se hodí na lemování záhonů. Převislé odrůdy se budou vyjímat v truhlících na balkoně, vysoké rostliny se hodí k řezu.

Slunečnice

Tato rychle rostoucí letnička, jejíž květy se točí za sluncem, je vhodná pro solitérní výsadby i ve skupinkách. Vyžaduje slunné stanoviště a je náročná na vláhu. 

Pokud si je chcete vysadit na balkon nebo terasu, můžete si vybrat ze zakrslých kultivarů. A vůbec nemusíte pěstovat jen klasické žluté slunečnice, v nabídce jsou například s téměř červenými, černými nebo až bílými květy.

Černucha

Tato nenáročná letnička se o sebe v podstatě postará sama, stačí jen na jaře rozhodit semínka na záhon. Jen příliš vlhká půda jí nesvědčí.

Její zajímavé květy v barvě od bílé po modrou a později i semeníky – nafouklé tobolky jsou velmi dekorativní a hodí se i do suchých vazeb. Semena černuchy jsou známá jako černý kmín a mají širokou škálu léčivých účinků.

Jestli si však chcete zahradu zkrášlit něčím netradičním, co budou milovat motýli, zkuste tibetský šeřík. Píšeme o něm zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím