Jak využít maliny, borůvky nebo rybíz? Udělejte si kompot, džem nebo šťávu

 Zahrada 
23. července 2018 08:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z rybízu můžete mít džem i sirup Pixabay
Na zahrádkách to už několik týdnů září všemi barvami. Člověk ani neví, co ze všeho ovoce a zeleniny nejdříve ochutnat. Kromě péče je však potřeba vyřešit, kdo všechno úrodu zkonzumuje nebo co dělat s nadbytkem. Maliny, borůvky nebo rybíz a angrešt využijte na kompot, džem i šťávu.

Zavařování patří téměř ke každé domácnosti, kde se zahradničí. Zavařovat ale nemusíte jen tradiční okurky nebo meruňky, ale také menší věci jako rybíz nebo borůvky. Džem i kompot se vám můžou šiknout v zimě.

Kyselina citronová

Na přípravu kompotů musíte mít sklenice s kvalitním víčkem, speciální zavařovací hrnec nebo velký hrnec s teploměrem. Po ruce mějte cukr, na džemy a marmelády musí být speciální želírovací cukr nebo cukr a prášková směs na přípravu džemů a marmelád, která chrání ovoce před plísněmi a kvašením. Dále nesmí chybět kyselina citronová, díky ní ovoce nezhnědne. U džemů a marmelád mějte další hrnec a něco na míchání.

U šťáv, moštů a sirupů je potřeba mlýnek na ovoce nebo odšťavňovač a čisté láhve s uzávěrem. Nejlepší je zpracovávat ovoce hned po natrhání. Pokud to možné není, dejte ho do chladu a temna. Do kompotů využívejte jen zdravé ovoce, do džemů a marmelád lze využít i měkčí plody, zbavte se ale nahnilých nebo s plísní.

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy a nálevy ochutnáváte, musíte lžíci umýt. Přítomnost slin totiž může způsobit vyšší kazivost. Sklenice včetně víček musí být dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepopraskaly. Hotové výrobky pak dávejte do chladna a temna.

Borůvky i rybíz přeberte a propláchněte pod tekoucí vodou. Rybíz nezapomeňte zbavit stopek. Maliny nebo ostružiny omyjte jen lehce, aby neztratily šťávu. Byla by to potom zbytečná škoda a připravili byste se o to nejlepší.

Sirup i pálenka

Udělat si můžete borůvkový džem, kompot, sirup, ale také pálenku. Džem vytvoříte i z malin, ze kterých je také výborná šťáva. Kdo má rád kyselejší věci, nebude mu vadit ani šťáva z rybízu. Zajímavá je také rybízová marmeláda nebo rybízový kompot stejně jako variace s angreštem.

Vytvořit si můžete třeba i obyčejný nápoj s ovocem. Různé výtvory můžete kombinovat s různým jiným ovocem jako například jablky nebo broskvemi. O zavařování ořechů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod