Máte na zahradě kostival? Využijte léčivé síly jeho kořenů
Začátek října je čas, kdy se můžeme vypravit na sběr kostivalových kořenů. Nejčastěji na něj narazíme okolo vodních toků, protože má rád vodu. Ale ne všude roste, proto je lepší zasadit si jej na vlastní zahradě. Budeme ho mít hned po ruce a navíc nám jej budou všichni v okolí závidět.
Historie byliny
Už ve starověku a středověku byl hojně využíván a tehdejší ranhojiči si svoji praxi bez něj nedokázali představit. Používal se na léčení pohmožděnin, bolavých svalů, kloubů, a dokonce také zlomenin. Ostatně pro tyto účely se často využívá i dnes. A využívá ho i farmaceutický průmysl, který z něj vyrábí masti.
Využití a sběr
Z kostivalu se využívají zejména listy a kořeny. Ty se sbírají právě v tomto čase, kdy je v nich koncentrováno nejvíc účinných látek. Kostivalový kořen se pro léčení využívá čerstvý, ale je možné jej i usušit na „horší časy“. Ovšem teplota při sušení by neměla překročit 45 stupňů. Pak už bychom totiž ničili cenné látky, které jsou v něm ukryté.
Pěstování na zahradě
Rozhodneme-li se pěstovat kostival na vlastní zahradě, pak musíme počítat s tím, že potřebuje hlavně slunné stanoviště, vlhkou půdu, hodně vody a chlévskou mrvu. Zasadit si jej můžeme klidně v tomto období nebo pak ideálně časně zjara. Pěstovat však můžeme i ze semen, v tomto případě nejlépe na jaře. Množí se oddenky a množit jej můžeme kdykoliv během roku. Kvést pak bude od května do srpna, kdy bude krásnou ozdobou našeho venkovního posezení.
Vyrobte si mast na bolavá záda, namožené svaly či zlomeniny
Budete potřebovat:
- hrst namletého nebo nakrájeného kostivalového kořene
- 200 g nesoleného sádla nebo bambuckého másla
Kořen důkladně omyjete a osušíte. Sádlo nebo bambucké máslo dáte do hrnce a necháte rozpustit. Jakmile vzkypí, přihodíte k němu připravený kostival. Kořen musí být v tuku zcela ponořený. Vypnete sporák a bylinu necháte půl hodiny v horké lázni. Pak necháte zchladnout. Druhý den směs znovu rozpustíte a opět necháte zchladnout. Tento proces můžete opakovat i sedm dní po sobě jdoucích. Poslední den pak mast přecedíte před cedník a nalijete do uzavíratelného kelímku. Používejte dle potřeby při obtížích. Pokud jej budete mazat na hrudník, pomůže i při kašli. Na ten je ideální v kombinaci se sedmikráskou.
Kostivalová koupel
Budete potřebovat:
- hrst nakrájeného kostivalového kořene
- hrst kostivalových listů (mohou být čerstvé i sušené)
- 2 litry vody
Vodu přivedete k varu a jakmile začne probublávat, vhodíte do ní kostivalový kořen. Necháte pět minut povařit a odstavíte. V tento čas přidáte do odvaru i připravené listy kostivalu. Necháte patnáct až dvacet minut louhovat. Po uplynutí času směs scedíte a ještě horkou vlijete do připravené koupele. Nyní byste měli vydržet alespoň půl hodiny. Kostivalová koupel je vhodná pro suchou a svědivou pokožku. Pomůže však i po náročném sportovním výkonu, kdy vás bolí „celý člověk“.