Nenáročný pomocník, který pozalévá a poseká trávu za vás

 Zahrada 
23. září 2018 15:56 / Marie Šťastná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velké oblibě se těší mezi majiteli hlavně robotické sekačky  Pinterest
Dokáže kypřit záhony, pozalévat, posekat trávník a dokonce i vyčistit bazén. Zkrátka všechno, na co musíme často myslet po příchodu z práce, pokud vlastníme velkou zahradu. Ptáte se, kdo je ten obětavec? Nikdo jiný než zahradní robot.

Mít výstavní zahradu by chtěl mít každý. Chce to ale čas a chuť. Movitější majitelé si mohou dopřát zahradníka. Potíž ovšem může znamenat přítomnost cizí osoby na vlastním pozemku. Zahradní robot představuje variantu, jak udržet okolí domu v perfektním stavu i bez pomoci ostatních.

Co všechno umí

Nepředstavujte si nic velkého. Zahradní robot je pomocník, který váží do deseti kilo, takže se snadno obsluhuje i přenáší. Jeho součástí bývá také příslušenství na kypření, stroj pro ořezávání okrajů trávníku nebo pluh pro snadnější výsadbu rostlin.

Zahradní robot toho ale dokáže mnohem víc. Než přijde zima, oceníme zřejmě nejvíc skutečnost, že samostatně zavlažuje. Robotická tryska se postará o to, že každá rostlina na zahradě dostane tolik vody, kolik potřebuje. Stačí nastavit řídící jednotku, která plní přání přesně podle pokynů. Návod, jak oživit trávník po horkém a suchém létu, najdete zde.

Existují dokonce plovoucí roboti, kteří dokážou vyčistit bazén. Poradí si s rovnými plochami, stěnami, někteří dokonce i se schodkami. Není třeba je hlídat, sami se po práci automaticky vypnou. Výhodou je skutečnost, že nemusíte do bazénu pořizovat spoustu chemikálií. A navíc ušetříte čas.

Jak funguje

Zahradní robot funguje na elektřinu nebo na slunce. Sám pozná, kdy mu docházejí „baterky“ a na nabíjecí stanici se sám dobije. Solární přístroj tak znamená během slunných dnů prakticky nulové náklady, pracovat navíc dokáže díky baterce i ve stínu. Provoz robotu je velmi tichý.

Automatický časovač

Robotu můžete nastavit pevný režim. Zvolíte si dobu, kdy chcete aby kosil nebo zaléval, a on to splní do puntíku. Neomezuje jej ani noční hodina nebo déšť. Robot lze ovládat podobně jako chytrý telefon. Překážkou pro něj není ani nerovný terén.

Zabezpečení

Bojíte se, že chytrý robot přiláká do vaší zahrady všímavé zloděje? Není třeba. Na jakoukoliv neoprávněnou manipulaci s přístrojem upozorní alarm. Ovládání si můžete zablokovat libovolným kódem.

Kolik stojí

Malé robotické sekačky lze pořídit už do dvaceti tisíc korun. S počtem funkcí ale cena roste. Zahradní robot tak může vyjít i na stovky tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve