Ptáci a hmyz na zahradě značí, že je zdravá. Vybudujte pro ně domov

 Zahrada 
29. září 2018 12:10 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Vytvořte domov pro ty, kteří vaší zahradě prospívají Depositphotos
Lidé se na zahradě často ohánějí po včelách, které jim létají kolem pití. Ráno si zase zakrývají polštářem hlavu kvůli švitoření ptáků. Pokud je ale na zahradě živo, značí to, že je zdravá. Vytvořte tak domov pro ty, kteří jí prospívají.

Včely se starají o krásu zahrady. Když poletují okolo a bzučí, zároveň opylovávají rostliny. Tím pádem mají bohaté květy a zahrada hned vypadá lépe. Přilákat včely můžete tak, že budete sázet rostliny s jednoduchými okvětními lístky. Obsahují více pylu, a tedy více potravy pro včely.

Heřmánek i karafiát

Včely se díky tomu mohou také jednodušeji dostat k pylu. Mezi vhodné rostliny patří například heřmánek, růže, slunečnice, hyacint, měsíček, ale také jiřina, astra, karafiát nebo sněženky. Pokud je budete mít na zahradě, bzukot včel bude obvyklou záležitostí. Díky nim totiž najdou úkryt a také vodu.

Vybírejte rostliny se žlutými, bílými, modrými a fialovými květy. Tyto barvy přitahují včely více než růžová, oranžová a červená. Jejich pozornost můžete přilákat i na kvetoucí ovoce a zeleninu. Platí to o jahodách, třešních, ale také o borůvkách, okurkách nebo paprikách. Přiletí i na bylinky jako meduňka, koriandr, levandule, máta, fenykl, rozmarýn, šalvěj nebo tymián.

Prospěšný může být i drobný hmyz. Zahrádkářům může pomoct s likvidací nežádoucích larev. Pro hmyz můžete složit nějaké obydlí ze dřeva nebo dutých malých větví. Umístit ho můžete ke stromu, do stodoly nebo kdekoliv, kde vám hmyz nebude vadit.

Pro krásné motýly můžete vyrobit domek s úzkým vchodem, který jim poslouží k přezimování. Bezpečný úkryt pro hmyz je v zimě potřeba, protože v tuto dobu mají ptáci největší nouzi o potravu, kterou může tvořit právě hmyz.

Pítko a krmítko

Zázemí můžete vytvořit i pro ptáky. Příkladem je krmítko. V teple tam lze dát pítko, v zimě zase misku se zrním. Ideálním materiálem pro výrobu je dřevo, nařezaná prkna nebo větve ze stromů. Dno krmítka ohraničte, aby z něj potrava nepadala.

Krmítko můžete zavěsit na větev stromu, která ho unese, ale zároveň se na ní neudrží třeba kočka, která ptáky loví. Na zahradu můžete dát i kůl, na který budku nebo domov pro ptáky umístíte. Opět by to mělo být blízko stromu, znovu si však dejte pozor na lovce! O výrobě krmítka jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve