Je ideální čas na sázení malin. Poradíme, na co si dát pozor

 Zahrada 
30. září 2018 12:22 / Marie Šťastná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pěstovat maliník zvládnou i úplní začátečníci Shutterstock
Lahodné červené bobulky milují děti i dospělí. Hodí se na poháry, do ovocných salátů, ale i na přípravu chutných džemů. Maliny jsou navíc velmi silným antioxidantem! Dobrou zprávou je, že jejich pěstování zvládnou i naprostí začátečníci.

Oceníte je při horečnatých onemocněních, zánětu průdušek, zlepšují zdravotní stav kuřáků a alkoholiků. Lékaři je doporučují i v případě léčby Alzheimerovy choroby. Mít na zahradě vlastní maliny naštěstí není nic složitého. Keříky s chutnými plody totiž nejsou nijak náročné na pěstování. Kdy je ideální čas na jejich výsadbu? Na podzim, ideálně na přelomu října.

Výběr místa

Maliník miluje slunce a vláhu a na jednom místě jej můžeme pěstovat až deset let. Důležitý je proto před výsadbou výběr vhodných prostor – ideální je vysadit keříky poblíž domu, kde budeme moci maliny pravidelně sklízet. Řadě odrůd se líbí poblíž plotu, kolem kterého se mohou táhnout, opěru jim však můžete zařídit i vlastní.

Čím více budou na slunci a v závětří, tím více budou keříky plodit. Zejména když raší, vyžadují občas zalít. Maliny nesnáší delší skladování. Nejlepší je konzumovat je čerstvé nebo je co nejdříve zpracovat.

Příprava půdy

Záhon je před sázením nutné důkladně odplevelit a zrýt. Maliny se totiž ve velkém neokopávají, protože se bujně rozmnožují. Půdu je lepší obohatit o kompost nebo hnůj. Maliníky se vysazují do řad, abychom k nim měli přístup ze všech stran. Sazenice se dávají na metr od sebe, na menším prostoru postačí sedmdesát až osmdesát centimetrů. S výhony je nutné pracovat opatrně, aby se jim nepoškodila očka.

Výběr odrůdy

Vybrat si můžete mezi maliníky, které plodí pouze jednou za rok (mezi červnem a červencem), nebo tzv. remontantními, u nichž můžete sklízet bobulky dvakrát ročně (v létě a na podzim). První druh mívá obvykle větší plody, ten druhý menší, ale zato je jich víc. Jestli máte dostatek prostoru, pěstujte odrůd více, také s odlišně zbarvenými plody. V salátu vypadají zajímavě, navíc se jemně liší svou chutí. Bez správného stříhání se sladkých malin nedočkáte. Kdy a jak provádět střih?

Sazenice v kontejnerech

Maliníky v kontejnerech jsou alternativou pro ty, kteří nemají vlastní zahrádku, nebo ji mají daleko od domu. Vysazují se od jara do podzimu. Prodávají se už i sazenice hluboko zakořeněné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47