Vypěstujte si léčivou pupalku. Ochrání proti podzimním nemocem a pomůže při hubnutí

 Zahrada 
02. října 2018 10:28 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Léčivá bylina poslouží nejen jako bojovník proti zánětům  Shutterstock
Pupalka dvouletá je nejen poměrně krásná dekorace zahrady, ale i zajímavá léčivka. Hravě si poradí se záněty, nachlazením i úporným kašlem. A pomůže nám i s hubnutím.

Pupalka však není jen jedna jediná – celý rod zahrnuje asi dvě stovky druhů. Ty pocházejí nejčastěji z východní a střední Ameriky, kde roste divoce. S planou pupalkou se však můžeme setkat i v našich končinách. Nejčastěji je k vidění na stráních, v pískovnách nebo lomech.

Vypěstujte si vlastní

Dříve byla považována nejen za cennou léčivku, ale také za vynikající zeleninu. Pěstovala se zejména pro kořen, který je jedlý. Pro kulinární účely je vhodné jej sbírat výhradně v prvním roce byliny. V případě, že se rozhodnete pro pěstování pupalky, skutečně se v zahradnictví ujistěte, jestli kupujete tu správnou rostlinu. Snadno se dá zaměnit například za diviznu.

Okrasa na zahradě

Než se pustíte do pěstování pupalky, je nutné znát vše, co rostlina potřebuje. Líbit se jí bude spíše v kamenité půdě, která je chudší na živiny. Ani vody tolik nepotřebuje, spíše ocení, bude-li na suchu. Rozhodně na ni však musí svítit sluníčko. Pokud ji dáte do stínu, spokojená tam určitě nebude. Počítejte také s tím, že pupalka vyroste do výšky až jednoho metru, aby tedy pak nestínila jiným rostlinám.

Pokud ji budete chtít na zahradě rozmnožit, zvládnete to hravě semeny. V případě, že ji zasadíte teď, na jaře vyklíčí a utvoří listovou růžici. Ta bez problémů přezimuje. Během dalšího roku pak vyžene kvetoucí lodyhu. Následně po vyzrání plodů odumře. Plodem je tobolka, která v sobě ukrývá až 300 lysých semínek. Dozrálá pupalka se rozvíjí vždy od června do září, výhradně v podvečer kolem šesté hodiny. Krásně voní, ale kvete pouhých čtyřiadvacet hodin. Díky tomu je nazývána „noční svící“.

Semena pro zdraví

Pupalka se dnes pěstuje průmyslově právě pro cenná semena, ze kterých se vyrábí kvalitní za studena lisovaný pupalkový olej. Ten v sobě ukrývá esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Tyto mastné kyseliny jsou pak užitečné pro správné fungování metabolických pochodů v těle. Pupalkový olej si proto hravě poradí se zánětlivými onemocněními.

Léčí kožní obtíže, jako jsou ekzémy, akné či alergie. Pomůže ve chvíli, kdy bolí klouby nebo se objeví takzvaný premenstruační syndrom. Pupalkový olej je cenným přírodním léčivem pro kardiovaskulární systém. Pravidelné užívání čistí cévy, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a pečuje o zdravé srdce. Pupalka rovněž posiluje obranyschopnost organismu a zvyšuje tedy odolnost vůči nemocem. Zmírňuje negativní následky stresu, pomáhá při nadýmání a zácpě. Funguje jako pomocník pro zdravé nehty a vlasy.

Pomocník při hubnutí

Chcete-li se zbavit nadbytečných kilogramů, pak je pupalka dobrým doplňkem. Ukrývá se v ní prostaglandin, což je složka, která aktivuje nevyužitý tělesný tuk a pomáhá více spalovat kalorie. Navíc umí rychleji vylučovat sodík z těla, takže nedochází k zadržování vody.

Zahřívací pupalková polévka

Přísady:

  • 3 větší brambory
  • 250 g kořenů pupalky
  • 3 cibule
  • velký pórek
  • kopr

Všechny přísady kromě kopru nakrájíme, zalijeme vodou a vaříme půl hodiny. Přidáme nasekaný kopr a podáváme. Chcete-li využít i jiné podzimní kořeny, rozhodně sáhněte po kostivalu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve