Je čas zazimovat muškáty. Způsobů je několik, poradíme vám, jak postupovat

 Zahrada 
03. října 2018 09:27 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Záleží hlavně na vašich prostorových možnostech Depositphotos
Když muškáty po létě přestanou kvést, nebo přijdou první mrazivé noci, je to signál k tomu, abyste je přemístili dovnitř a zazimovali je. Způsobů je několik, záleží hlavně na vašich prostorových možnostech.

Muškáty jsou vděčné a nenáročné květiny, s přípravou na přezimování je ale třeba začít už od poloviny září. Zazimování muškátů řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor?

Zazimování v místnostech

Muškáty budou mít ideální podmínky v nádobách, ve kterých rostly, a ve světlé a chladné místnosti s teplotou mezi čtyřmi až deseti stupni Celsia. Platí ale, že čím jsou prostory tmavší, tím nižší by měla být teplota v nich.

Vhodné pro zazimování muškátů jsou zimní zahrady, verandy, schodiště, chodby či garáže. Před přenesením do místnosti nechte kořenový bal mírně přeschnout. Je také třeba omezit zálivku. V zimě stačí, když muškáty zalijete jednou za měsíc.

Zazimování v nádobách

Před samotným zazimováním je potřeba rostliny upravit. V první řadě je potřeba odstranit suché a poškozené části rostlin i nově nasazené květy. Zkrátit byste měli i dlouhé výhonky, abyste ušetřili místo při uskladnění.

Také je na místě zkontrolovat, zda rostlina není napadená chorobami a škůdci. Pokud ano, v takovém případě se jí raději zbavte a v nové sezoně si pořiďte novou.

Zazimování v papíru

Pokud nemáte mnoho možností na uskladnění a květináče s muškáty se vám nikam nevlezou, můžete zvolit jiný způsob jejich uskladnění. Muškáty stačí vybrat z nádoby, očistit jim kořeny od půdy a celé rostliny zabalit do novinového papíru.

Takto zabalené muškáty pak uložte vodorovně do přepravky a umístěte na chladné tmavé místo. Pozor dávejte na to, aby zemina nebyla mokrá, aby se noviny vlivem vlhka nerozpadly a nešířila se kvůli tomu plíseň a hniloba. Zazimování se netýká jen muškátů, ale i dalších rostlin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod