Vypěstujte si byliny proti depresi a únavě

 Zahrada 
30. září 2018 16:36 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Některé byliny můžeme pěstovat po celý rok Depositphotos
Slunce zesláblo a nesvítí na nás už tolik, jako předešlé měsíce. Ať chceme nebo ne, působí to na nás. Můžeme však ovlivnit to, jak dalece nedostatek slunečního svitu bude zasahovat do našeho života. Mnozí proto trpí špatnou náladou a jsou bez energie.

Nemusíme hned běhat k lékaři pro antidepresiva. Naštěstí jsou i jiné možnosti, jak se dostat do formy a zlepšit své psychické rozpoložení. Například užíváním některých bylin. Pěstovat je můžete po celý rok za oknem a jistě vám udělají dobrou službu.

Meduňka léčí deprese

Její hlavní předností je to, že ji můžete mít po celý rok čerstvou. Zajděte si klidně hned teď do zahradnictví pro semínka a za pár týdnů budete mít za oknem krásně rostlou zelenou bylinku. Voní po citrusech a už jen tím naše tělo povzbuzuje. Pití meduňkového čaje pak velmi účinně zahání únavu, stres, nespavost a špatnou náladu.

Meduňku používejte buď do čaje, nebo čerstvou. Vařením ztrácí vůni i aroma. Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček i másla.

Antidepresivní meduňkové víno

Připravíme jej z rozmačkaných čerstvých listů meduňky, které necháme tři dny louhovat ve víně. Po scezení uchováváme meduňkové víno v uzavřené láhvi v chladničce. Užívá se při nechutenství, úzkostech, depresích a žaludečních bolestech každé 2 hodiny.

Rozmarýn pro zklidnění nervů

Trvalka, která kvete po celý rok je jedním z nejlepších přírodních antidepresiv. Jako jedna z mála bylinek má rozmarýn zároveň stimulační a uklidňující účinek. Stimuluje totiž krevní oběh a lehce zvyšuje tlak. Zároveň ale uklidňuje mysl, odhání deprese, pocity úzkosti a uvolňuje vnitřní napětí. Nenajdete lepší lék proti bolesti hlavy a na zklidnění nervů. V květináči však nezapomínejte na pravidelné hnojení, bez toho se rozmarýnu u vás dařit nebude.

Dejte si rozmarýnový likér

Do litrové světlé láhve vložíme dvě pěkné větvičky čerstvého rozmarýnu (případně půl lžíce sušeného) a přilijeme 700 ml oblíbeného koňaku. Sklenici dobře uzavřeme, necháme tři týdny na okenním parapetu a denně dobře protřepeme. Po třech týdnech svaříme 6 lžic vody s 8 lžícemi cukru na sirup a vychladlý přilijeme do koňaku a uložíme do chladna do tmy na 4 týdny. Vyjmeme rozmarýn, přefiltrujeme likér a můžeme začít ochutnávat.

Petržel pomůže udržet dobrou náladu

Říká se jí také kudrnka a představovat ji jistě není třeba. Na zahrádce nebo v truhlíku za oknem ji má snad každý. Vydrží zde bez větší péče po celý rok. Jen nezapomínejte na pravidelnou zálivku – to skutečně vyžaduje. Jde o nejlevnější bylinku proti podzimním neduhům a depresím.

Ochutnejte petrželový sirup

6 citronů oloupeme a nakrájíme. Přidáme omytou petrželovou nať (i stonky), 0,5 l vody a vše posekáme ponorným mixérem. Nádobu uzavřeme a dáme na 12 hodin do chladničky. Pak směs přecedíme přes sítko či gázu. Do scezené směsi přidáme 1,5 kg cukru, 40 g kyseliny citronové a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup se nevaří, uskladňujeme ho v chladničce. Petrželku v sirupu vůbec neucítíte, nemusíte se bát.

Šalvěj proti smutku

Říká se jí také „palivec depresí“. V přírodním léčitelství je šalvěj známá díky tomu, že dezinfikuje a ničí bakterie i viry. Pomáhá při bolestech horních dýchacích cest, chřipce, nachlazení i rýmě. Nejvhodnější pro léčbu těchto neduhů je čaj. Ten však mimo jiné umí i tlumit nervové vypětí, stres a pomáhá s nespavostí. Výhodou šalvěje je to, že ji můžeme pěstovat za oknem prakticky po celý rok. A bez větší péče.

Zasaďte si také vlastní ořech

Proti podzimím depresím vám mohou pomoci i ořechy. Právě nyní je vhodný čas zasadit ořešák. Ořechy obsahují spoustu cenných látek, které jsou ideální také pro naše svaly i nervy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve