Ještě jste nestihli vysadit jahodníky? Máte nejvyšší čas

 Zahrada 
05. října 2018 07:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahodníky lze vysadit na jaře, v létě i na podzim Depositphotos
Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci dětí i dospělých. Jahodníky lze vysadit na jaře, v létě, ale i na podzim. Pokud si ale chcete zajistit dobrou úrodu, neměli byste už s výsadbou dlouho otálet. Jinak bude rostlinkám hrozit vymrznutí.

Pokud vám záleží na množství a kvalitě sklizených plodů, nezapomeňte, že základ budoucího úspěchu tvoří:

  • zdravá sadba
  • výběr vhodné odrůdy
  • volba vhodného stanoviště

Vzhedem k tomu, že lidé obvykle pěstují jahodníky na stejném místě i několik sezon, vyplatí se důkladně připravit půdu pro výsadbu sazenic. Čím důkladněji půdu odplevelíte, tím méně budete mít v následujících letech práce. Především vytrvalé plevele se ze záhonu s jahodami odstraňují velmi obtížně.

Kdy jahodníky sadit

Velkou výhodou jahodníku je, že jej lze vysazovat takřka celé vegetační období. Obzvláště, pokud si v zahradnictví pořídíte sazenice v sadbovačích nebo kontejnerech.

Jarní výsadba - přináší nejvyšší výnos v následujícím roce a je nejméně pracná. Porostům vysazeným v průběhu dubna hrozí méně nebezpečí než výsadbě letní a podzimní.

Letní výsadba – umožní dostatečné zakořenění sazenic a dobré založení úrody pro následující rok. Ne vždy je však k dispozici dostatečný výběr kvalitních sazenic. Navíc v době veder a sucha je třeba rostliny stínit a častěji zalévat.

Podzimní výsadba – čím dříve sadbu vysadíte, tím větší úrodu můžete v následujícím roce očekávat. Při příliš pozdní výsadbě nemusí rostliny stihnout dostatečně prokořenit a hrozí jim nebezpečí vymrznutí. Ideální je stihnout jahodníky vysadit do konce září, pokud to ale počasí dovolí, můžete je zasadit i na počátku října.

Zásady sázení

Na jeden metr čtvereční vysaďte asi 4 - 5 kusů sazenic jahodníku. Co se týká vzdálenosti při výsadbě – záleží na odrůdě. Slabě rostoucím odrůdám stačí 20 cm, středně rostoucím 30 cm, bujně rostoucím dopřejte až 40 cm. Vzdálenost řádků volte tak, abyste mohli porost snadno ošetřovat a sklízet, ideální je 50 až 70 cm.

Sazenice vložte do vyhloubených jamek (hlubokých a širokých 10 – 15 cm). Jamku vytvořte lopatkou nebo jamkovačem. Sázecí kolík na tuto práci vhodný není.

Centrální část jahodníkového trsu, známá také jako srdíčko, musí při výsadbě zůstat na úrovni půdy.

Vysazené sazenice důkladně zalijte a věnujte jim zvýšenou péči do doby, než se ujmou. O tom, že si jahodníky můžete pěstovat i doma nebo na balkoně, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008