Přeneste si na zahradu jitrocel, hravě si poradí s těmito nemocemi z chladu

 Zahrada 
29. září 2018 08:48 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jitrocel je bylinou, která si poradí s mnohými problémy Depositphotos
Jeho léčivá moc je známá už odpradávna. Jde o jednu z nejúčinnějších rostlin na úporný kašel, záněty i nemoci bakteriálního původu. Jeho nespornou výhodou je, že roste na řadě míst kolem nás a dařit se mu bude i na zahradě.

Ve starém Řecku a Římě se bylina hojně využívala na léčbu nejrůznějších kožních infekcí, při oparech i jako protijed při pokousání vzteklinou napadeným psem. Často se využívaly i samotné listy – stačí trochu narušit jejich strukturu rozemnutím a přiložit na ránu či odřeninu. Hojit se pak bude rychlostí blesku.

Od cesty do zahrady

Jitrocel najdeme většinou u cest, v příkopech a kolem vody. Problém je však ten, že hojně lemuje cesty, kde jezdí auta. Což rozhodně není ideální lokalita pro sběr byliny. Nemáte-li ve svém okolí kus čisté přírody, kde byste jej mohli nasbírat, pak bude nejlepší, pokud si jakýkoliv jitrocel přenesete na svoji zahradu, kde si jej zasadíte do čistého prostředí.

Pěstování na vlastním pozemku

Jitrocel můžete zasadit na zahradě ještě klidně teď, případně pak brzy z jara. Využívat jeho léčivých účinků můžete v podstatě celý rok, vyjma tedy měsíců, kdy mrzne. Vzhledem k tomu, že jde o plevel, není jeho pěstování vůbec náročné. Jednoduše venku vykopněte rostlinku a tu si následně přeneste na svoji zahradu. Můžete ji sice koupit i v zahradnictví, ale je to zbytečné.

Podmínky pro pěstování

Rostlina má nejraději hlinitou nebo hlinito-písčitou půdu. Chcete-li, aby rostla rychleji a bylo ho více, můžete ji průběžně přihnojovat fosforečnany. Ty dokonce brzdí kvetení jitrocele, což je žádoucí. Výhodou téhle rostliny je i skutečnost, že jde o trvalku. Bez problémů vydrží pět i více let na jednom místě.

Uchování na zimu

Sbíráme listy, ale pozor - na sušení je to jedna z nejchoulostivějších rostlin. Nikdy jitrocel nesbíráme, pokud je na něm ještě ranní rosa. Musí být slunečno a sucho. Ideální doba je kolem poledne. Suší se však vcelku rychle na slunci ve vrstvách nejvýše do pěti centimetrů nebo v troubě či sušičce při teplotě do 40 °C. Jitrocel je možné sbírat až do půlky října. Ranní mrazíky však pak už listy ničí a snižují jejich účinnost.

Léčivé účinky

Jitrocel působí protizánětlivě a pomáhá při potížích s trávením. Umí odhlenit dutiny, takže je dobrým podpůrným prostředkem při kašli. Velmi rychle si umí poradit i s nachlazením. Výborný je také pro astmatiky. Zevně má pak dobré výsledky při léčbě spálenin a ekzémů. Semena jitrocele se používají ke snížení hladiny cukru v krvi. Odvar z jitrocele je výbornou oční vodou na zánět spojivek a očních víček.

Ochutnejte jitrocelový sirup

Přísady:

  • 200 g čerstvých omytých listů jitrocele
  • 1 litr vody
  • 2 větší citrony bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citronové)
  • 1 – 1,5 kg cukru

Jitrocelové listy nařežete na menší kousky, vložíte do hrnce, přidáte citron a zalijete horkou vodou. Hrnec přiklopíte a necháte 24 hodin louhovat. Druhý den výluh přecedíte přes jemné plátno, vrátíte do hrnce, přidáte cukr a znovu uvedete do varu. Mícháte, dokud se všechen cukr nerozpustí, a vaříte, dokud sirup nezačne houstnout. Ještě horký nalijete do sklenic, dobře uzavřete a necháte obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47