Správné ostříhání levandule vám příští rok zajistí záplavu květů

 Zahrada 
04. září 2017 11:41 / Marie Popelková
  3
📷
2 fotografie v galerii
Pokud chcete, aby vám levandule nádherně kvetla i příští rok, nesmíte ji zapomenout správně ostříhat. Shutterstock
Levandule jsou nenáročné bylinky, i proto je čeští zahrádkáři tak milují. Abyste si na příští rok opět zajistili záplavu omamně vonících květů, je třeba odkvetlé levandule správně ostříhat.

Levandule vydrží i velká sucha a horka, není náročná na půdu a rozmnožit tuto rostlinku lze několika způsoby. Pokud se chcete radovat z velkého množství květů, stačí opravdu jen trocha péče.

Střih je základ úspěchu

Správný řez ovlivní nejen tvar a vzhled levandule, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

Vezměte nůžky a všechny květy ustřihněte pěkně na začátku stonků. Když budou květy sestříhnuté, pokračujte ještě jednou. Sestříhejte samotnou rostlinku. Stříhejte nad úroveň nových lístečků, které vyrašily na jaře. Nikdy nezastříhávejte levanduli až do dřeva! Už neobrazí.

Kdy levanduli stříhat

Nůžky budete muset vzít do ruky alespoň dvakrát ročně. Nejvhodnější čas je na konci léta po odkvětu a pak na jaře, kdy je třeba rostlinu zmladit a zbavit omrzlých částí. Nemusíte mít ale obavy, není to žádná věda. Zvládne to i naprostý laik. Stačí jen dodržet pár základních pravidel. Odměnou za vynaloženou péči vám bude nádherně tvarovaný keř, doslova obsypaný šištičkami květů.

Jarní střih je nutný k tomu, aby keřík levandule zmohutněl a nepropadával se. Opět ovšem nesmíte řezat do dřeva. Mladé rozvětvené keříky lze sestřihnout už na výšku 5 až 8 centimetrů. Naopak starší keře, které v minulosti nikdy nebyly pravidelně stříhány, sestřihněte jen částečně tak, aby rostlině zůstala alespoň nějaká část neostříhaná. Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. Je třeba odstranit všechny zmrzlé části a ostatní větvičky lze zkrátit o celou jednu třetinu. Pozor si dejte jen na to, aby na každé větvičce zůstaly alespoň dva viditelné mladé pupeny.

Jak připravit levanduli na zimu

Levandule mrazy zvládá velmi dobře. Pokud máte ale velké obavy a nechcete nic podcenit, můžete bylinu na zimu přikrýt smrčím. Pokud ale rostlinka roste na zahrádce přímo ze země, měla by levandule zimu přestát bez větších problémů. Kdo však pěstuje levanduli v květináči, měl by ji uklidit někam mimo mráz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve