Nastává vegetační klid, období vhodné pro sázení minikiwi. Nemusí se loupat a rodí stovky sladkých plodů

 Zahrada 
03. listopadu 2020 11:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příští rok vás čeká šťavnatá úroda Depositphotos
Milujete kyselé exotické ovoce a rádi byste si nějaký druh vypěstovali doma sami? Pokud ano, zkuste to pro začátek s takzvaným minikiwi. To odolá i třeskutým mrazům, navíc se vysazuje v době vegetačního klidu.

Právě teď tudíž nastává ideální doba na to, abyste se pustili do jeho pěstování.

Proč to zkusit s minikiwi

Pokud se rozhodujete, jaký druh takzvané aktinidie zvolit, sáhněte po speciálně vyšlechtěných mrazuvzdorných odrůdách Issai a Viti. Jejich plody jsou sice menší, odpovídají přibližně velikosti angreštu, ale obsahují více sacharidů než běžné kiwi, proto jsou sladší. Ze zdraví prospěšných látek je jejich benefitem samozřejmě vitamin C a hořčík.

Minikiwi podporují látkovou výměnu, zpevňují žíly a cévy, posilují imunitu a zlepšují zrak. Další výhodou je to, že nemají tak tuhou slupku, tudíž se mohou jíst celé. Odrůda Viti navíc nemá žádná semínka. Oba druhy jsou samosprašné, nemusíte se tedy trápit sázením samčích a samičích rostlin.

Pozor na kočky

V neposlední řadě jde minikiwi k dobru fakt, že je vysoce odolné proti plísním, houbám a škůdcům, nemá prakticky žádné přirozené nepřátele, až na kočky. Pro ně jsou tyto rostliny jako magnet a rády je okusují a vyhrabávají jim kořeny. Tomu lze ale jednoduše zabránit rozložením netkané textilie kolem rostliny a omotáním pletiva kolem stonku.

K pěstování potřebujete oporu

Aktinidie jsou popínavé liánovité rostliny, které se pěstují podobně jako réva vinná, tedy s oporou. Tou mohou být různé konstrukce, pergoly, zdi atp. Vysazují se prakticky kdykoliv, ale nejlépe v období vegetačního klidu. Čtěte také: Vypěstujte si vlastní česnek. Přichází ideální čas k jeho zasazení.

Sazenice vysazujte na vzdálenost 2 až 4 metry. Vhodné je ale vysazování v tomto období do půdy promísené s kompostem a rašelinou pro snížení její kyselosti. Rostliny mají rády hodně vláhy, ale zemina musí být dobře propustná, nikoliv těžká a přemokřená. Rostliny neobrýváme, protože mají mělký kořenový systém. Doporučuje se okolí rostliny chránit mulčovací kůrou zabraňující vysychání půdy.

Plody obvykle dozrávají na přelomu září a října. Nevadí jim ani první mrazíky. Naopak ty přispívají k jejich vyšší sladkosti. Úroda bývá nebývale bohatá, z jedné rostliny se sklízí až 15 kg lahodných plodů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod