Péče o zahradu před zimou. Můžete snížit výpar vody, zamezit zaplevelení a zvýšit její úrodnost

 Zahrada 
09. listopadu 2020 10:29 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zelené hnojení má na záhon pozitivní vliv Depositphotos
Pokud máte pocit, že na podzim nemusíte půdě dopřát žádnou péči, jste na omylu. Můžete pro ni udělat dost, snížíte výpar vody, zamezíte zaplevelení a zvýšíte její úrodnost.

Pokud půdu využíváte pro své pěstitelské záměry, pak byste ji měli hýčkat, protože bez dodávky živin a organické hmoty půda může začít strádat. K jejímu správnému fungování potřebujete vhodné materiály. Když víte, co pro zeminu udělat, zjistíte, že nejde o nic složitého.

Váš cíl

Po sklizni bývá půda vyčerpaná. Pokud pěstujete plodiny ve velkém, bude zatížení větší než pěstování v druhově bohaté polykultuře. V polykultuře se vyskytují i druhy rostlin, které půdu obohacují o dusíkaté sloučeniny, výměšky z kořenů některých druhů půdu vysloveně léčí.

Stav půdy zjistíte podle jejího vzhledu i podle toho, jak se v ní dařilo pěstovaným plodinám. Mnoho zahrádkářů dodává půdě syntetická hnojiva, ale podle odborníků se jedná o hrubou chybu, která vede k zasolení půdy a k omezení života v půdě.

Zdravá půda by měla obsahovat dostatečné množství organické hmoty, kterou chemickými granuláty nedodáte. Výjimku tvoří hnojiva s přídavkem organické hmoty. Mnozí také dělají chybu v tom, že půdu zryjí a pohnojí. Jedná se o častý zásah, který vede ke ztrátám živin.

Jak to můžete na podzim udělat

Ideální je zelené hnojení. Jedná se o různé směsi rostlin, které půdu obohacují o dusík a po jejich zapravení do půdy zeminu obohacují o živiny a také o organickou hmotu.

Zelené hnojení je na podzim výhodné, nezarývejte ho ovšem hluboko. Půda do určité hloubky promrzne, zelené hnojení v ní udrží stabilnější podmínky, které svědčí půdním mikroorganismům, které se starají o rozklad organické hmoty.

Pokud plánujete hlubokou orbu, půdu ozeleňte zeleným hnojením, které povrch pokryje. Zoraná, odkrytá půda bude vystavena povětrnostním podmínkám. Na podzim nehnojte syntetickými hnojivy, v půdě, v hloubce půdy dosažitelné pro kořeny pěstovaných plodin, by ho zůstalo jen málo. Dále čtěte: Zahrada v zimě: Nezapomeňte na zalévání, má to svá jasná pravidla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008