Zasaďte nyní okrasné cibuloviny, na jaře vykvetou o dost dříve

 Zahrada 
10. listopadu 2020 13:37 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oku lahodící záplava barev potěší hned z kraje roku Depositphotos
Kdo si dá nyní chvíli času a zasadí cibulky okrasných květin, bude se moci, dříve než ostatní, na jaře těšit z jejich krásy. Jejich vnitřní program je totiž probudí přesně v tu dobu, kdy už jim případná doznívající zima neublíží. Možná tedy ještě v odtávajících ostrůvcích sněhu spatříte zelené výhonky deroucí se za prvním jarním sluncem.

Sázení cibulek je časově nenáročné a za jedno odpoledne si tak můžete doslova připravit půdu pro jarní záplavu květů.

Cibulky nebo hlízy?

I když se často o cibulových a hlíznatých rostlinách obecně mluví jako o cibulovinách, je mezi nimi rozdíl, ale pro naši laickou potřebu zůstaneme u vžitého označení cibuloviny. Nejčastějšími na podzim sázenými cibulovinami jsou narcis, tulipán, okrasný česnek, talovín, řebčík, sasanka, lilie, hyacint, ladonička, modřenec, krokus (šafrán) nebo poslové jara sněženky a bledule.

Výběr cibulek a příprava půdy

Cibulky a hlízy doporučujeme nakoupit v zahradnictví nebo hobby marketu, kde mají vhodné podmínky pro jejich dlouhodobé skladování, což se nedá s jistotou tvrdit o všech internetových prodejcích. V obchodě si zároveň přibalte patřičné mořidlo, které zvýší schopnost zakořenění, zdravého růstu a celkovou odolnost. Po koupeli dle návodu nechejte cibulky oschnout.

Sázet můžete podle počasí až do poloviny listopadu, ale raději neotálejte. Každá rostlina má trochu jiné nároky na půdu, ale obecně neuděláte chybu, bude-li písčitohlinitá s propustným podložím. Vhodné nejsou půdy suché či štěrkovité. Záhon zryjte, vyházejte zbytky kořenů, rozdrolte velké hroudy a hráběmi urovnejte. Cibulky opatrně vtlačte do hloubky, která je přibližně třikrát větší než její průměr. Použití sázecího kolíku není v tomto případě vhodné, protože pod cibulkami by mohla zůstat nežádoucí vzduchová dutina. Poté záhon zakryjte chvojím. Čtěte také: Několik tipů, co se spadaným listím na zahradě.

Nechte rozkvést trávník

Rozhodnete-li se zpestřit trávník jarními kráskami, nejprve jej sekačkou trochu zkraťte. Rýčem do hloubky 10-20 cm ohraničte místa pro sázení do požadovaného tvaru. Rozdělte vnitřek prostoru na čtverce o šířce rýče tak, abyste mohli opatrně odřezat asi deseticentimetrové vrstvy trávy s hlínou. Drny odložte bokem, abyste je nakonec mohli vrátit na stejná místa. Půdu prokypřete a případně vylepšete kompostem. Rozhoďte asi dvoucentimetrovou vrstvu písku, rozmístěte cibulky, lehce zasypejte kompostem, přikryjte drny a zalijte.

Tip pro romantické zahradníky

Pokud si uvedeným způsobem vyznačíte v trávníku tvar srdce, na jaře budete sklízet obdiv nejen sousedů, ale především vaší drahé polovičky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve