Věčný spor o tom, zda lze kompostovat listí z ořešáku, či nikoliv. Jde to, má to však svá ale

 Zahrada 
11. listopadu 2020 08:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ořechové listí je zahrádkáři často zatracované Depositphotos
Je zcela běžné, že listí pohrabané na podzim na zahradě lidé odloží do kompostu. Jeden druh listí ale vyvolává vášnivé debaty, a to ořešákové. Zarytí odpůrci radí toto listí raději spálit nebo dát do kontejneru na bioodpad. Jiní se ale kompostování ořešákového listí nebojí a dokonce se domnívají, že kompostu to prospěje. Kde je pravda?

Je pravdou, že s listím z ořešáku to není úplně jednoduché. Na druhou stranu jde o materiál přírodního původu, který podléhá rozkladu, a tak jej lze samozřejmě také kompostovat. Má to ale svá pravidla.

Kde je problém

Celý problém ořešákového listí tkví v tom, že má na povrchu voskovou vrstvičku (tzv. kutikulu), která ochraňuje ořechové listí proti přílišnému vypařování vody, nebo naopak proti přílišnému přemokření a slouží také jako mechanická ochrana proti okusu škůdci. Tento typ listů mají ovšem i další druhy stromů (dub, hrušeň, bříza, akát a další).

Tyto listy, pokud se kladou ve vodorovných vrstvách na kompost (častý a nevhodný zvyk), se opravdu kompostují špatně. Listy tak totiž vytvářejí vodě odolnou vrstvu, která vysychá, a listí se v podstatě nezkompostuje. Přesto existuje řešení.

Jak ořešákové listí kompostovat

Pokud se listí z ořešáku, ale i hrušní, bříz, akátu či dubu rozhodnete kompostovat, je třeba tyto opadané usušené listy rozdrtit na menší kousky a poté zamíchat do kompostu (čím menší kousky, tím se větší povrch listu dostane do styku s mikroorganismy a rychleji se rozkládá).

Jak listy rozdrtit? Suché listí lze například nasbírat do pytlů a ty pak sešlapat, nebo listím můžete nechat projet travní sekačku či použít štěpkovač nebo zahradní drtič na větve.

Pozor na třísloviny

Při kompostování zejména ořechového a dubového listí je ale třeba mít na paměti ještě jednu věc. Oba druhy listí uvolňují třísloviny (tzv. taniny). Jsou to hořké, trpké látky, které při velkém množství okyselují kompost (podobná je např. lesní hrabanka, která je vhodná pro kyselomilné rostliny, např. rhododendrony). Vhodné je tedy vždy listí kompostovat společně s dalšími materiály převážně dusíkaté povahy, jako je čerstvá posekaná tráva, zbytky ovoce a zeleniny z kuchyně - prostě vše zelené a dužnaté.

Díky tomuto postupu vyvážíte pH a navíc vyrovnáte poměr uhlíku k dusíku, protože suché listí je zástupcem uhlíkaté složky společně se senem, slámou, dřevní štěpkou a podobně. Dobrou zprávou je, že když tyto zásady dodržíte, získáte kvalitní kompost. Navíc listy i oplodí ořešáku obsahují látky, které mají antibakteriální a dezinfekční účinky, které kompostu rovněž prospějí. O tom, jaké léčivé přípravky lze z ořešákového listí připravit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod