Vynechte letos hrabání listí, zahradě to jen prospěje. Prozradíme vám proč

 Zahrada 
04. listopadu 2020 09:23 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Hrábě v letošním roce zahoďte  Depositphotos
Zahrady se plní listím. Pravidelně ho hrabete, ale už vás to přestává bavit? Listí uklidíte, ale za pár dní to můžete dělat znovu. Pokud vás tato činnost už štve, nemusíte ji dělat. Někdy je lepší postavit se k některým činnostem spíše pasivně. Může vám to přinést více užitku. U hrabání listů to platí především.

Pokud chcete pro zahradu udělat něco přínosného, listí nechte ležet ladem. Existuje hned několik důvodů, proč to zahradě prospěje. Navíc tím můžete zpříjemnit život některým zvířátkům, které v listí najdou úkryt. Když se listí nezbavíte, nic hrozného se nestane. Maximálně bude vaše zahrada vypadat neupraveně.

Půda získá živiny

Listí se na zahradě postupně rozloží. Funguje jako přírodní hnojivo pro půdu, která se pomalu ukládá k zimnímu spánku. Potřebuje dostatek sil, aby na jaře mohla předávat své živiny trávníku a dalším rostlinám. Díky listí vám na jaře vyroste rychleji hezký trávník, protože z listů se během několika měsíců stane potřebný kompost. Stačí, abyste listy v zahradě rozmístili rovnoměrně, aby nikde nechyběly.

Listy ochrání rostliny před mrazy

Spadané listy mají důležitý úkol. Ochrání rostliny před zimním mrazem a silnými slunečními paprsky v zimě. Když listí odstraníte, rostliny mohou promrznout. Pokud listy odklidíte, budete muset rostliny zahrnout kůrou, senem nebo hnojem. Bude to pro vás zbytečná práce navíc, když to zvládne listí. Příroda ví, co dělá. Můžete jí pomoct tím, že listy nahrnete blíže ke kořenům rostlin, aby byly před mrazy dobře chráněny.

Listí půdu izoluje

Listy mají izolační funkci. Pomáhají v půdě udržet vlhkost. Půda by neměla být v zimě zcela odkrytá, prospěje to půdním mikroorganismům, které se budou dobře vyvíjet. Listí byste však měli dobře rozprostřít, aby se nehromadilo neustále na jednom místě. Mohlo by to způsobit uhnívání trávy. Dále čtěte: Vajíčka slimáků nejsou na první pohled vidět. Pokud je nezničíte, budete je mít na zahradě už brzy na jaře.   

Listy zachrání život zvířatům  

Listy jsou ideálním úkrytem zvířat. Útočiště tam najdou obojživelníci i drobní hlodavci. Pokud na určitých místech v zahradě listí mít nechcete, shrabejte ho k sobě a udělejte z nich menší hromádku. Zabydlí se tam několik živočichů, kteří by jinak zimu nemuseli přežít. Úkryt si tam najdou třeba housenky, ze kterých se vyklubou krásní motýli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod