Co s opadaným listím. Proč je dobré ho rozsekat sekačkou a jak na zahradní lasagne, které dodají půdě živiny

 Zahrada 
14. října 2021 09:42 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Opadané listí může na zahradě ještě velmi dobře posloužit Pixabay
Padající listí je jasným signálem, že nastává období podzimu. Většina lidí listí na zahradě stále dokola hrabe a vyhazuje do popelnice na bioodpad, odváží do sběrných dvorů nebo pálí v ohništi. Z čehož mají většinou největší "radost" sousedé. Je to navíc velká škoda, protože spadané listí má na zahradě mnoho využití.

Od zelené přes sytě červenou až po zlatožlutou. Padající listí může být do jisté míry romantické, poetické a vytváří atmosféru, která k podzimu patří a my si ji bez krásných barev nedokážeme představit. Jenže něco jiného je listí v parku a něco jiného u nás na zahradě. Nekonečné hrabání je úmorné, listy kloužou, plesniví a překážejí. A tak se jich zbavujeme. Vyhazováním nebo pálením.

Pálení opadaného listí není zákonem přímo zakázáno, ale musí se jednat vždy pouze o suché listí. Což není v deštivém období snadné zaručit. Na každý pád zapálené listí kouří a všem v blízkém okolí tečou nervy. Letos se proto listí nezbavujte ani tímto, ani jiným způsobem. Máme pro vás mnoho jiných využití.

Použijte listí jako mulč

Svou zahradu zazimuje před blížícím se chladným počasím asi každý zahrádkář. Za mulč každoročně utrácí horentní částky, přitom ho lze nahradit opadaným listím. Přidejte vrstvu listů k vašim rostlinám a ochráníte je tak před chladným a vlhkým počasím.

Lasagna gardening

Název "lasagna gardening" nemá nic společného s tím, co na zahradě budete pěstovat. Určitě to nebudou lasagne. Odkazuje však na způsob budování zahrady. Do půdy se vrství (stejně jako lasagne) organické materiály, které postupným rozkladem dodávají půdě živiny. Organickým materiálem je v tomto případě právě listí z vaší zahrady.

Nakrmte trávník

Podzimní listí je plné živin, které mohou využít mnohé rostliny na vaší zahradě, a to včetně vašeho trávníku. Pokud ho tedy neshrabete a nevyhodíte. Pomocí sekačky na trávu přeměňte listy na malé kousíčky, které nechte jen tak ležet. Do jara se rozloží a poskytnou trávníku přírodní hnojivo.

Kompostujte

Suché listí se doporučuje naházet do drátěného koše nebo ohrady z pletiva, kde s bude pozvolna samo rozkládat. Můžete ho také využít pro vytvoření takzvané listovky, tedy kompostu převážně z listí. Získáte tak vysoce kvalitní humus. Do kompostéru se v tomto případě ukládá vrstva dvaceti centimetrů listí prokládaná vrstvou hnoje či trávy. Pokud listí rozdrtíte, proces kompostování tím uspíšíte.

Přikryjte jím rostliny

Listy můžete použít také jako přikrývku pro vaše rostliny. Kolem rostliny postavte drátěnou klec, do které nasypte opadané listí. Bude ji po celou dlouhou zimu chránit tak, jako vás chrání váš nejteplejší kabát. Také jsme psali: Na zahradu padá první listí a nastává otázka, zda listí odstranit, anebo ho nechat ležet.

Zdroj: harryhelmet.com, gardenmyths.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod