Než přijdou Dušičky, vyčistěte náhrobky. Na každý materiál platí něco jiného

 Ostatní 
20. října 2021 09:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V období Dušiček je zvykem hroby ozdobit Pixabay
Ještě než přijdou Dušičky, je potřeba dát do pořádku náhrobky. Víte, čím je vyčistit? Každý materiál totiž vyžaduje něco jiného.

Spadané listí, nečistoty, ale i stará výzdoba. To vše je potřeba odstranit z hrobu ještě dříve, než přijdou Dušičky. Kromě toho je potřeba vyčistit i samotný náhrobek. Víte, co je dobře například na žulu, mramor nebo pískovec?

Na žulu ocet

Asi nejčastěji používaným materiálem pro náhrobní kameny je žula. Jde o velmi odolný materiál, který se rovněž snadno čistí. Na běžnou údržbu vám bude stačit  kartáč a voda s prostředkem na podlahu. Kartáč volte s hrubšími štětinami, ale vyhněte se ocelovým štětinám, které mohou povrch poškodit. Na odolnější skvrny lze použít i octovou vodu. 

Na mramor nic kyselého

Hned vedle žuly je dalším oblíbeným materiálem mramor. Ten je sice krásný, ale velmi citlivý na jakékoliv kyselé prostředky. Proto i pro jeho čištění nepoužívejte žádné octové či kyselinové čističe a ani rozpouštědla, která by kámen mohla naleptat. Bohatě si vystačíte s měkkým kartáčem nebo houbou, vodou a bezfosfátovým pískem. 

Terazzo

Tento materiál byl velmi oblíbený v 80. letech minulého století. Jedná se o směs cementu, ušlechtilých kamenných drtí (mramor apod.), který se dá vybrousit do hladka a lesku. I terazzo je poměrně odolný materiál, který snadno vyčistíte kartáčem a saponátem. Při větším znečištění, například od rzi, můžete použít čistič na sanitární techniku. Vyzkoušet můžete také některý z osvědčených domácích prostředků na tento druh skvrn, o nichž jsme psali zde.

Beton trápí mechy

Pokud máte betonový náhrobek, jeho údržba především spočívá v odstraňování mechu a lišejníku, který se na tomto povrchu velmi rád usazuje. I tento náhrobek je náchylný na cizopasné rostliny, jakými jsou mechy nebo lišejníky. Při čištění náhrobku je musíme nejprve mechanicky odstranit a poté jej pomocí vody vydrhnout dočista. Nakonec použijeme silný dezinfekční prostředek proti mechům a lišejníkům, je účinný i na houby, plísně nebo vodní řasy.

Zdroj: aftermath.com, wikihow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod