Jak odstranit linoleum? Pomůže i horká voda

 Dům 
28. listopadu 2018 06:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odstraňování lina zabere nějaký čas Depositphotos
Chystáte se na rekonstrukci domácnosti, ale už teď vás děsí představa odstraňování starého lina v místnostech? Přinášíme užitečné nápady, aby vám šla práce rychle od ruky.

Než se pustíte do samotného strhávání lina, je potřeba připravit prostor. Ze všeho nejdříve odneste veškerý nábytek, aby byla plocha připravená na práci. V případě, že je linoleum v místnosti položené ve velkých kusech, nařežte jej na menší díly. Bude se vám totiž potom o hodně lépe strhávat. Na pomoc si můžete vzít ostrý nůž, případně břitvu. Ideální rozřezání je na kusy o rozměrech zhruba 20 x 20 centimetrů.

S lepidlem nebo bez?

Následně se můžete pustit do vytrhávání linolea. Práci budete mít znatelně usnadněnou, pokud není k podlaze pevně ukotveno. To se však často nestává. Většinou se setkáte s betonovou podlahou, ke které je linoleum připevněné lepidlem. V tom případě je vhodné použít horkovzdušnou pistoli a podlahu nahřívat. Lepidlo povolí a odstraňování linolea bude mnohem snazší.

Časově nejnáročnější fáze přichází na řadu nyní. Odstraňování starého lepidla, které zbylo na podlaze. Opět se skvěle osvědčí pomocník v podobě horkovzdušné pistole. Lepidlo zahřejte a špachtlí jej oškrábejte. Pokud to půjde ztěžka a máte betonovou podlahu, zaručeně pomůže horká voda. Nejprve si podlahu rozdělte na části pomocí ručníků, které pak můžete vyhodit. Nalijte na ně horkou vodu tak, aby většinu z ní nasákl právě ručník, který pak zahřeje lepidlo. Po patnácti minutách ručníky sundejte. Nyní seškrábejte lepidlo ruční škrabkou. V žádném případě tuto metodu nezkoušejte na dřevo, mohlo by se totiž zkroutit a parketovou podlahu už nezachráníte. Jak na rychlou rekonstrukci podlahy na půdě, jsme psali zde.

Na závěr vytřete nebo vysajte nově odhalený podlahový podklad, abyste se zbavili všech drobných nečistot. Nyní již máte podklad konečně připravený k pokládce nové krytiny.

Na bezpečnostní pomůcky nezapomeňte v případě, že pracujete s neznámým materiálem. Podlahoviny a lepidla nanášená před rokem 1980 totiž mohou obsahovat azbest.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve